Mann leser bok
– Denne har jeg hjemme. Det er noe av det beste jeg har lest! sier Stein Tore Sorthe og henter fram tegneserieromanen “Maus” av Art Spiegelman. (Foto: Helge Dyrholm)

En lesehest i sitt rette element

av Reidar Bjorvatn
08.01.25
Stein Tore Sorthe tiltrådte som biblioteksjef 1. januar. Han har jobbet i kommunen i en årrekke, men for mange er han et ukjent fjes. Hvem er han, og hva tenker han om biblioteket noen få arbeidsdager inn i 2025?

– Noen programerklæring får du ikke. Det er altfor tidlig! sier han bestemt. - Men vi har jo en bibliotekplan, og vi er halvveis i planperioden. Noe er vi kommet lenger med enn annet. Å avvikle og legge til rette for mer debatt og offentlig ordskifte må vi ta tak i. Biblioteket har jo bestandig arbeidet for ytringsfrihet og kildekritikk, men dette er kanskje viktigere i dag enn noen gang. 

– Som biblioteksjef må jeg også prøve å ligge to-tre år i forkant. 15. mars åpner vi Demo Rona, et prosjektbibliotek, men vi har allerede siktet oss inn på et permanent bibliotek på Rona fra 2027, forteller han.

Men samtidig som man planlegger nytt, må man ta vare på det gamle. Byggteknisk står det langt dårligere til med hovedbiblioteket enn den ferske biblioteksjefen trodde. Ventilasjonsanlegget, for eksempel, skulle ha vært byttet for lenge siden, men koster så mye at kommunen ikke har sett seg råd til det.

Lang fartstid i kommunen

Stein Tore Sorthe kommer fra jobben som kommunalsjef for kultur og idrett. Før det – før sammenslåingen til storkommune – var han blant annet kulturfaglig rådgiver, hovedtillitsvalgt og til slutt kulturdirektør i ti år. 

– Det skjedde mye på de årene, og jeg er veldig takknemlig for alt jeg har fått være med på! Vi fikk etablert Kilden, Aquarama og Idda, blant annet. Men det er et stort ansvarsområde, alt fra kulturskolen til små fritidsklubber. Nå får jeg muligheten til å vie all oppmerksomheten min til ett sted, og det ser jeg fram til.

Et skattkammer

Et hjerte for bibliotek og lesing har han bestandig hatt. Stein Tore vokste opp på Lund, “i blokkane i St. Olavs vei”. Han ble født i 1965, og på den tiden yrte det av unger i gatene der.  Det var et eldorado med Vabua og Solbygg-gresset å boltre seg på, og naturligvis lite biltrafikk. Men det ble også tid til å lese bøker og gå på biblioteket.

– Lesehest var jeg allerede fra barnsben av. – Leste alt av Bobsey-barna og Hardy-guttene, for eksempel. Og jeg husker godt det gamle biblioteket. Det var litt strengt. Man måtte være fjorten år for å komme inn i voksenavdelingen. Det var som å se inn i det forjettede land! Det at barna i dag ikke har leselyst ... Det er nesten vanskelig å forstå. Litteraturen er jo et skattkammer av kunnskap og opplevelser!

Lesestimulering blir det altså ikke mindre av i årene som kommer. Stein Tore understreker at biblioteket er i en unik posisjon med et tilbud for alle aldersgrupper, som er gratis, innenfor rekkevidde for de fleste og med romslige åpningstider. Dette kan høres enkelt ut, men krever et langt mer sammensatt og fininnstilt maskineri enn det kan se ut til fra utsiden.

– Det er mange ulike deler som skal virke sammen. Det skjer veldig mye og er høy kvalitet i tjenestene, langt mer enn beslutningstakerne og befolkningen for øvrig ofte er klar over, tror jeg. 

Analytisk lagspiller

– Hvordan vil du beskrive deg med tre ord?
– Analytisk. Jeg har en veldig analytisk måte å tilnærme meg problemstillinger på; hopper ikke på det første og beste. Jeg er lite egenrådig; elsker å få til ting sammen med andre. Distre. På film blir det ofte framstilt som noe sjarmerende, men i hverdagen kan det være en ulempe. - Får litt pes for det på hjemmebane av min bedre halvdel, sier han og ler.
– Leser du helst fag- eller skjønnlitteratur?
– Helt klart mest skjønn! Jan Kjærstads forfatterskap har jeg hatt et sterkt forhold til helt siden 1980-tallet. Som student fikk jeg evne til å analysere litteratur og var veldig fascinert av metafiksjonen hos Kjærstad, altså hvordan fortellingen opererer på ulike plan. Jose Saramago med sin magiske realisme har jeg også vært svært fascinert av. Skjønnlitteraturen har en fantastisk mulighet til å overraske og å være flertydig, slår han fast.

Vi ser fram til flere samtaler om litteratur og bibliotek i tiden som kommer, og ønsker Stein Tore lykke til i jobben!