Mann dame pc skranke
I Bibliofil kan du søke etter bestemte bøker og emner. Og du kan alltids spørre i skranken. (Foto: Helge Dyrholm)

Bibliotekarenes hemmeligheter

av Reidar Bjorvatn
08.03.24
Strever du med å finne gode bøker eller de rette fagbøkene? Da kan vi dele noen hemmeligheter her.

De fleste klarer seg om det er en bestemt bok de vil lese. I biblioteksystemet vårt, Bibliofil, kan du skrive et par-tre ord, for eksempel forfatter, tittel eller emneord. Verre er det om du vil ha romaner fra en bestemt tidsalder eller et bestemt område. Eller kanskje du ønsker at personene skal ha noen spesielle særtrekk eller at stemningen i boken skal være mystisk eller varm. Da kan vi anbefale å prøve nettressursen Nestebok. Bibliotekarer rundt om i landet registrerer bøker de har lest, etter en rekke kriterier. Er det en bok du har likt, kan du på den måten få forslag til andre bøker som har noen av de samme kjennetegnene. En tilsvarende ressurs på engelsk er Whichbook. I Bibliofil finner du også noen lister med temaer som er populære for tiden.

Bibliofil gir dessuten en rekke muligheter til å presisere trefflisten. Hvis du for eksempel søker på «familie», vil du få fryktelig mange treff. Da er det nyttig å avgrense til fiksjon eller fakta, bok eller film, aldersgruppe eller språk. Det gjør du til venstre for trefflisten.

Sånn, da håper vi at du lettere kan finne de gode bøkene som passer akkurat for deg. Og så kan det tenkes at vi ikke har avslørt alle hemmelighetene våre. Noen knep må vi ha for oss sjøl!