Utstilling: Krigsseilerne

av Benedicte T. Ranestad
01.08.23
Utstillingen er laget av Norsk senter for krigsseilerhistorie ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand sammen med filmselskapet Mer Film i forbindelse med lanseringen av filmen «Krigsseileren».

Utstillingen tar for seg temaer fra filmen og sentrale deler av krigsseilerhistorien. Den forteller også om mindre kjente deler av historien som for eksempel om kvinnene som seilte om bord på norske skip. I utstillingen er det både bilder fra filmen og bilder fra krigsårene.
 

Denne utstillingen er laget av i forbindelse med storfilmen KRIGSSEILEREN som i 2023 kom som TV-serie på Netflix. Filmen hedrer de mer enn 30 000 norske krigsseilerne og deres familier. Filmen forteller historien om en families skjebne før, under og etter 2. verdenskrig, og er basert på virkelige hendelser.

Krigsseilerne stod for Norges viktigste bidrag til de alliertes seier under andre verdenskrig.
Gunnar Sønsteby, krigshelt og Norges høyest dekorerte, uttalte at «krigsseilerne var de eneste nordmennene som gjorde en innsats av betydning for krigens varighet».
Høsten 1940 fraktet norske skip nær halvparten av Storbritannias import av drivstoff. Den britiske admiral Dickens sa derfor: «Hadde det ikke vært for den norske handelsflåte så hadde vi i 1940 måttet be tyskerne om fred».

Utstillingen vises i foajéen på hovedbiblioteket august 2023.