Om dette arrangementet

Tid
12:00 - 13:00
Pris
Gratis
Målgruppe

Torsdagskringla: Krigsforbryter i familien. Litterære oppgjør fra etterkommernes perspektiv

Krigsforbryter i familien. Litterære oppgjør fra etterkommernes perspektiv

På høstens første Torsdagskringle får vi besøk av professor på UiA Unni Langås. Hun vil holde et spennende foredrag for oss om litterære oppgjør fra etterkommernes perspektiv.

I minnekulturen om andre verdenskrig er det i dag tallrike framstillinger av krigsforbrytere. De blir portrettert i fiksjonslitteratur og erindringslitteratur, spillefilmer og tv-dokumentarer, og de inngår i teaterforestillinger og utstillinger. En typisk motivasjon bak framstillingene er spørsmålet om hvorfor. Hva var grunnene til at noen personer ikke bare utførte sivile og militære oppgaver, men begikk krigsforbrytelser? I tilfeller der det foreligger en familiær forbindelse, kan vi dessuten observere både sorg, sinne og skam over at en slektning tilhører kategorien krigsforbryter. Av og til finner vi sågar en merkbar angst for at volden og ekstremismen kan være arvelig.

Bøker som kan være aktuelle å ta for seg, er Morten Borgersen: Jeg har arvet en mørk skog (2012), Ida Jackson: Morfar, Hitler og jeg (2014), Wencke Mühleisen: Kanskje det ennå finnes en åpen plass i verden (2015) og Erlend Wichne: Sankthans (2019) og Peter F. Strassegger: Om stein og jord (2022).

Etter foredraget blir det servert kaffe og kringle.