Om dette arrangementet
Gudmund Vindsun og Erlend Samnøen: Villskudd
Gudmund Vindsuns debutroman «Villskudd – sangen om Jens» vakte enorm oppsikt da den kom ut i 1979. Første opplag ble revet bort. I løpet av få måneder ble den en bestselger i flere opplag. For første gang settes den opp på scenen. Noe liknende hadde man aldri opplevd i norsk litteratur da «Villskudd» ble utgitt for 44 år siden. Med romanen ønsket forfatteren å vise at heterofili og homofili er to likeverdige uttrykk for menneskelig kjærlighet. Den regnes i dag som Norges første skeive klassiker; et kampskrift for homofil frigjøring som nådde lang utover Norges grenser.
Handlingen finner sted i Oslo på 60- og 70-tallet. Den er en reise mot å forstå sin egen identitet i en tid der det å være homofil i Norge var både tabubelagt og straffbart. Samfunnets fordømmelse av homoseksualitet rammer hardt.
Gudmund Vindsun er et av flere pseudonymer forfatteren har brukt. Som det står i forordet i boka: «En av kjernefamiliene i slekta mi har krevd at jeg skal skifte navn fordi jeg skriver om homofili. Denne moralismen har jeg blitt tvunget til å bøye meg for, men alle skal vite at jeg gjør det med tungt hjerte. Det er ikke morsomt å bli fratatt navnet sitt – og slettes ikke når det skjer på et så åpenbart diskriminerende grunnlag.» Romanen er skrevet til minne om Jens Bjørneboe, «min venn og læremester», som Vindsun skriver i et forord til fjerde utgave i 1985. De to sto hverandre svært nær i en periode.
Vindsun og Samnøen møter Randi Berge Wandrup til samtale.