JUDY

Drama, 2019.
Regi: Rupert Goold.
Med: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell.

Judy - filmanbefaling fra biblioteketLondon 1969. Judy Garland er engasjert for å gjøre en rekke opptredener på den legendariske nattklubben «The Talk Of the Town». Hun er 46 år, men etter mange år med piller og alkohol er hun ganske nedkjørt fysisk og psykisk. Hun har flere selvmordsforsøk bak seg, stemmen er ikke alltid til å stole på, og hun har anfall av sceneskrekk. Nattklubbeieren har sørget for at hun har en som passer på at hun møter opp til avtaler (Buckley).
Judy Garland er bankerott i tillegg, eksmann Sid Luft (Sewell) har overtatt omsorgen for barna, og den vil han gjerne beholde. Garland ønsker bare å få økonomien på fote igjen, så hun kan få barna tilbake.

Noen kvelder klarer hun å beherske sceneskrekken og gjør publikum begeistret. Andre kvelder dukker hun ikke opp i det hele tatt, eller er for full til å gjennomføre. Zellweger synger selv alle sangene, og det er imponerende. Hun har ikke Garlands store stemme slik den var i hennes glansdager, men det hadde neppe Judy Garland heller i 1969.

På toppen av det hele gifter hun seg med unge Mickey Deans, det blir stormfullt etterhvert.
Vi får en del tilbakeblikk til Judy Garlands ungdomstid, da hun ble verdensberømt i «Trollmannen fra Oz». Vi ser henne bli hundset av studiosjef Louis B. Mayer, som setter ungjenta på slankekurer og stadig gjentar for henne at hun bare har å adlyde, for hun kan når som helst erstattes av en penere pike. Man forstår hvorfor Judy er blitt så ensom, usikker og sårbar, med en uoppfylt lengsel etter å bli elsket.
Renée Zellweger formidler dette utrolig godt, og fikk en fortjent Oscar for denne rolletolkningen.
Judy Garland døde i London i 1969, 47 år gammel.

Anbefalt av Karin Lien.

Trykk her for å holde av filmen

Translate »