Jens Bjørneboe (1920-1976) er født i Kristiansand. Sammen med Henrik Wergeland og Vilhelm Krag er han byens best kjente forfatter. Biblioteket mener dette bør markeres. I år er det 40 år siden denne betydningsfulle dikteren døde. Samtidig er det 50 år siden han kom med sin viktigste roman og 70 år siden han debuterte som billedkunstner. Vi velger derfor å starte en tradisjon med Bjørneboe-dagene. Innslagene under festivalen vil direkte og indirekte være knyttet til hans liv, kunst og gjerning. Arrangementene foregår på Kristiansand folkebibliotek og alt er gratis. Vær velkommen – tre dager til ende.

 


 

Torsdag 22. september

Kl. 18.00 Bokbad: Helene Uri
Forfatter og språkforsker Helene Uris nye roman Hålke handler om et ektepar som er stengt inne i leiligheten sin takket være et massivt islag på utsiden. Hvor lenge holder de ut i hverandres selskap? Møt Uri i samtale med Fredrik Wandrup.

Kl. 20.00 Åpningsforestilling
Åpning ved Terje Næss, leder i kulturstyret

Terje Dragseth – Jeg skriver språket
Kristiansand-poeten som nylig ble hedret med F.P. Jacs Minnelegat i Danmark leser fra sin nye, kritikerroste diktsamling Jeg skriver språket.

Gunvald Opstad – Jens Bjørneboe som billedkunstner
I 1946 holdt Bjørneboe sin første separatutstilling som billedkunstner i Kristiansand Kunstforening. Samme år var han også representert på Høstutstillingen. Hvor god var han?

Marthe Wulff & Einar Stenseng – Bjørneboe i ord og toner
I disse dager kommer Marthe Wulff med en ny plate, Marte Wulff. I anledning Bjørneboe-dagene har hun sammen med sin mann eksklusivt skrevet nye sanger til Bjørneboes dikt.

Fredrik Wandrup – Jens Bjørneboes hat trick.
I år er det 50 år siden Jens Bjørneboe utga sitt mesterverk Frihetens øyeblikk. Denne romanen gjorde ham kjent i hele Europa. Samme år kom to andre verk, Fugleelskerne og Uten en tråd.

Jan Erik Vold og Egil Kapstad – poesi og jazz
Vold & Kapstad er en institusjon i norsk kulturliv. De to veteranene utfyller hverandre med dikt og toner fra et bredt repertoar gjennom mer enn 30 års samarbeid.

 


 

Fredag 23. september

Kl. 11.30 – Fredagslunsj
Leif Høghaug – Bjørneboe og Mao
I 1966 ble Maos tanker kjent i Vesten. I anledning Bjørneboe-dagene holder forfatteren, forlagsredaktøren og poeten Leif Høghaug et foredrag om voldens problem i lys av denne innflytelsesrike boka og Jens Bjørneboes roman Frihetens øyeblikk.

Kl. 14.00 – Hva var Profil-generasjonen?
I 1966 kom det første nummeret av tidsskriftet Profil med den legendariske redaksjonen Jan Erik Vold, Paal-Helge Haugen, Einar Økland og Dag Solstad. I en samtale med Fredrik Wandrup forteller Vold, Haugen og Økland hva som egentlig skjedde da norsk litteratur ble snudd på hodet av en ny generasjon.

Kl. 16.00 – Bokbad: Erik Fosnes Hansen
Det er ti år siden Erik Fosnes Hansen utga sin forrige roman, Løvekvinnen. Den frodige fortellingen Hummerliv har begeistret både kritikere og lesere. Møt ham i en samtale med Randi Berge Wandrup.

Kl. 17.30 – Politimann på innsiden
Politispaneren Eirik Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av hasj. Mens han har ventet på at saken skal komme opp, har han skrevet bøkene På innsiden. Historien om mitt politiliv og Attentatet. Møt ham i samtale med Bjørn Olav Jahr.

Kl. 19.00 Bjørneboe-foredraget: Erik Fosnes Hansen
Bjørneboe-foredraget vil bli en tradisjon under de årlige Bjørneboe-dagene. Førstemann ut er Erik Fosnes Hansen.

Kl. 20.30 Den store kulturquiz’en
Ingen litteraturfestival uten quiz. Rådende «Norges-mester» i litteraturquiz, Fredrik Wandrup, stiller spørsmålene. Hjelpequiz’er og musikalsk assistent er Ole Geir Feste og Askil Holm. Bandet Festes, ja det er en fest når Ole Geir sammen med Reidar Mofjell og Einar Wallen Mjåland spiller opp til konsert som en del av quizen. Finfine premier.

 


 

Lørdag 24. september

Kl. 12.00 – Hvem drepte Birgitte?
I sin meget kritiske, men sterkt kritikerroste bok Hvem drepte Birgitte Tengs? stiller Bjørn Olav Jahr spørsmål ved politiets etterforskning av drapet på Birgitte Tengs 6. mai 1995. Hva gikk galt? Og hvem er egentlig morderen? Jahr mener å ha svaret. Møt ham i samtale med Fredrik Wandrup.

Kl. 13.30 – Det gode språket
Hva er godt språk? Hva skal vi bruke det til? To ringrever i faget, forfatteren Einar Økland og språkforskeren Sylfest Lomheim, samtaler om dette og kjenner vi dem rett: Mye annet rart.

Kl. 15.30 – Vi feirer Bob Dylan
Bob Dylan fyller 75 år. For 50 år siden ga han ut rockens første dobbeltalbum, Blonde On Blonde. Sangeren og låtskriveren Tom Roger Aadland utgir i disse dager albumet i sin helhet, med sine egne, nynorske tekster under tittelen Blondt i Blondt. Hør ham framføre sangene og snakke om Dylan og Blonde On Blonde med førsteamanuensis Michael Prince, entusiast Marius Eriksen og Dylan-fan gjennom en mannsalder, Dagbladets Fredrik Wandrup.

Kl. 17.00 – Hva skal vi med penger?
De fleste vil ha mest mulig inntekter. Men hva er egentlig penger? Hvordan skapes de? Og hva er de godt for? Øyvind Berg er en av Norges mest påaktede lyrikere. Med dette foredraget røper han en annen side av sitt talent.

Kl. 19.00 – Litteratur og musikk
Anna Munch og Knut Hamsun
På lanseringsdagen for sin nyeste bok, «Hennes løgnaktige ytre», besøker Selma Lønning Aarø Bjørneboe-dagene til en samtale med Randi Berge Wandrup. I april 1897 kunne man lese i Verdens Gang at Knut Hamsun anmeldte forfatteren Anna Munch til politiet og forlangte hennes mentale tilstand undersøkt. Bakgrunnen var at det den våren hadde blitt spredd en rekke anonyme brev som svertet ham. Hamsun var overbevist om at brevene kom fra henne. Dette danner utgangspunktet for en helt særegen kunstnerroman: en tragisk, intens og hittil ukjent historie om å være kvinne og kunstner. Den vekker et glemt forfatterskap til live og kaster nytt lys over norgeshistoriens mest omdiskuterte forfatter. Selma Lønning Aarø er roman- og barnebokforfatter og fikk mye oppmerksomhet og varme kritikker for sin forrige utgivelse, Jeg kommer snart (2013).

Jazzvokalisten Hilde Hefte har i løpet av det siste året feiret den ene triumfen etter den andre. Etter å ha åpnet Tall Ship Races 2015 med komposisjonen Sea Stories, er hun blitt hedret med Sørnorsk Jazzsenters pris og Kristiansand Kommunes kulturpris. Hun avslutter Bjørneboe-dagene 2016 med en solokonsert.

Translate »