All about Eve

ALL ABOUT EVE (ALT OM EVA)
USA, 1950. Drama.
Regi: Joseph L. Mankiewicz.
Med: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm.

All about Eve - filmanbefaling fra biblioteketDet er mange flotte filmklassikere på biblioteket! Dette er en av dem, -ikke la deg skremme av at den er laget på 50-tallet. Den tids store stjerner er langt fra falmet!
Margo Channing (Davis) er stor stjerne på Broadway. Nå har hun rundet de 40, og lurer på om hun begynner å bli litt for gammel til å spille rollene hun er blitt så kjent for?
Etter en forestilling i New York presenteres hun for en ivrig fan – Eve Harrington (Baxter), som forteller at hun har fulgt Margos siste turné fra San Francisco til New York og sett stykket hver kveld. Hun forteller om en fattig oppvekst, og at hun har mistet sin mann i krigen. Margo får godhet for den stakkars jenta, og tar seg av henne. Hun blir Margos assistent, lærer fort, og holder styr på alt.

Etterhvert viser Eve seg som den store manipulatoren hun er, og Margo begynner å ane hva hun er ute etter – nemlig å overta hennes plass på teateret, hos hennes mann, venner og kolleger.

De på sin side synes at hun er urimelig mot Eve, og bak Margos rygg gjør de Eve til hennes «understudy» – og hun lærer seg Margos rolle. Margos venninne Karen (Holm), synes Margo fortjener en liten lærepenge, og sørger for at hun kommer for sent til en forestilling. Da kan Eve steppe inn, til stor suksess.
Jeg skal ikke røpe hva som så skjer, men det blir noen scener med heftig og frisk replikkveksling, det er drivende godt skuespill! -Og, de gode replikkene som man husker, er det kvinnene som står for. Til og med Marilyn Monroe i en liten birolle briljerer.
Kvinne er kvinne verst? Nei, det er slett ikke filmens budskap. Her hylles like mye det som betyr noe i livet: lojalitet, kjærlighet og vennskap.

Anbefalt av Karin Lien.

Trykk her for å holde av filmen

Translate »