Indignation er tittelen på en roman av Philip Roth fra 2008 og en filmadaptasjon fra 2016. Hvis du har lest noe av Philip Roth tidligere, vet du at han er en særdeles samfunnskritisk forfatter med en helt spesiell fortellerstemme. Litterært behandlet han temaer fra nyere amerikansk historie, og dessuten kløften mellom seksualitet og konformitet i etterkrigssamfunnet. Romanene er dels selvbiografiske og dykker gjerne ned i de store spørsmålene omkring liv og død og livet etter døden. Dette selv om Roth var en svoren ateist. Roth var lenge en favorittkandidat til Nobelprisen i litteratur, men fikk den aldri.

I et forsøk på å skaffe meg ting å gjøre innendørs, lånte jeg filmen Indignation, som ifølge kritikerne er den absolutt beste adaptasjonen av en Roth-roman. «Og det sier ikke så rent lite», skriver The New York Times. Dette er en mørk  og ladet fortelling fra etterkrigstiden om en ung mann av jødisk herkomst, men ateistisk og frittenkende til sinns. Marcus er smart og begavet, og et skolestipend redder han fra å tjenestegjøre i Korea der flere av hans fettere har møtt sin skjebne. Så hvorfor har man hele tiden følelsen av at det ikke vil gå Marcus godt? Marcus sin småparanoide og overbeskyttende far puster sønnen i nakken med bekymringer som ligner illevarslende profetier. Er det Olivia, den vakre blonde studinen, som vil føre ham på avveie?

Indignation må være noe av et prakteksempel på et Rothsk univers, fullt utstyrt med selvbiografisk innhold, anti-autoritært tankestoff, seksuell oppvåkning og en interessant metafysisk tvist. Samtidig er den såpass engasjerende at man blir dratt inn i historien, og er det noe jeg elsker så er det dét. En perfekt inngang til Roths forfatterskap, med andre ord.

Filmen finner du her

Boka finner du her

Boken finnes også på eBokBib.

Anbefalt av Camilla Gulbrandsen

Translate »