Åpningsfest BjørneboedageneBJØRNEBOEDAGENE 2018 – 18. – 20. oktober

For tredje gang arrangerer Kristiansand folkebibliotek Bjørneboedagene. En litteraturfestival i Jens Bjørneboes ånd. Med sterke navn på plakaten ønsker vi publikum hjertelig velkommen.
Under følger hele programmet:

 

Torsdag 18. oktober

16.30 Anthony ”Tony” Higginson er årets festivalkunstner, og vi starter Bjørneboedagene i bibliotekets foajé med avduking av hans nye 8 meter lange verk.

17.00 Harald Stanghelle -samtidsfortolkeren
Harald Stanghelle meldte nylig at han vil gå av som redaktør i Aftenposten. Hans analyser, kommentarer og oppgjør har i en årrekke satt dagsorden i norsk samfunnsdebatt. Få pressefolk nyter så høy tillit. Nå går han av som redaktør i Aftenposten. Møt ham i samtale med Randi Berge Wandrup.

19.30 Åpningsfest
Påtroppende kulturdirektør for Nye Kristiansand, Thorbjørn Urfjell, åpner offisielt årets Bjørneboedager.
Terje Dragseth leser fra sin ferske bok Drømmeboken.
Fredrik Wandrup om Jens Bjørneboe. 1968 blir feiret som et ikonisk år. Var Jens Bjørneboe en 68’er?
Sumaya Jirde Ali leser dikt.
Sumaya er en 20-åring som står midt i stormen. Med sine modige uttalelser blant annet i debatt med Sylvi Listhaug, er hun blitt et symbol på likeverd, solidaritet og humanisme. Hun er blitt utsatt for hat og netthets, men lar seg ikke true til taushet. Sumaya har utgitt flere bøker, blant annet diktsamlingen «Kvinner som hater menn», som hun vil lese fra.
Konsert: Kurt Weill Ensemble
Jens Bjørneboe var som dramatiker sterkt inspirert av Bertolt Brecht, som lagde musikkteater sammen med komponisten Kurt Weill. Sangeren Hilde Leite Gaupås, cellisten Sigrun Eng og Morten Michelsen på klarinett feirer denne tyske komponisten og framfører musikk både fra Brecht-samarbeidet på 1920-tallet og med sanger Weill skrev i USA etter at han måtte flykte fra Tyskland. Kurt Weill Ensemble har gjennom en lang rekke konserter i Norge og Tyskland gjort suksess med sine versjoner, som også er innspilt på den kritikerroste CD-utgivelsen «Lonely Songs» (2015).

 

Fredag 19. oktober

11.30 Fredagslunsj, Bjarne Markussen om Bjørneboe i Italia.

Professor ved institutt for nordisk og mediefag, Bjarne Markussen, forteller om Bjørneboes nære forhold til Italia. Forfatteren oppholdt seg der i lange perioder og skrev den livlige romanen «Vinter i Bellapalma» ved Middelhavets bredder.

13.00 Lars Saabye Christensen og Byens spor

Lars Saabye Christensen er en av Norges mest leste og populære forfattere. I fjor kom han med første bind i en ny romanserie, Byens spor. I høst kommer bind to, Byens spor – Maj. Møt ham i samtale med Fredrik Wandrup.

14.30 Sumaya Jirde Ali – En uredd humanist
Bare 20 år gammel har Sumaya Jirde Ali stått fram som en viktig stemme i debatten om innvandring, toleranse og fremmedhat og drapstrusler. Hun møter Dagbladets kommentator Marie Simonsen i en samtale ledet av Randi Berge Wandrup.

16.00 Vigdis Hjorth og Lærerinnens sang
Vigdis Hjorth ble Norges mest omtalte romanforfatter med boka Arv og miljø (2016). Nå er hun ute med en ny roman, Lærerinnens sang. Møt henne i samtale med Randi Berge Wandrup.

17.30 André Bjerke – en vital 100-åring – Del 1- med Cato Schiøtz

Forfatteren, gjendikter, lyriker og sjakkspiller var toneangivende i etterkrigstidens norske litteratur- og språkdebatt. Bjerke og hans kamp mot justismord hadde han felles med Bjørneboe. Sammen jobbet de to fetterne med å få gjenopptatt Torgersen-saken. Cato Schiøtz har jobbet svært mye med den samme saken og hvor påtalemyndighetens tilsvar kommer 19. oktober, samme dag som Schiøtz gjester Bjørneboedagene. Schiøtz er også en av de som kjenner Bjerkes forfatterskapet best.
Foredrag ved jurist og litterat Cato Schiøtz

19.00 «Kjærlighet og mørke» – Hvem var Marie Hamsun?

Anne Hege Simonsen har skrevet den første omfattende biografien om Marie Hamsun, Nobelprisvinnerens omstridte ektefelle. Hvem var hun? Hvordan kunne hun falle for den mildt sagt kompliserte Hamsun? Hva gjorde henne til en brennende nazist, både før og etter krigen? Møt Anne Hege Simonsen i samtale med Vigdis Hjorth.

20.30 Konsert med Lars Klevstrand.

Helt siden den store visebølgen skyllet over Norge på 1960-tallet, har Lars Klevstrand vært en sentral sanger og komponist. Klevstrand har 50 års jubileum som plateartist. I kveld byr han på et utvalg fra sitt rikholdige repertoar.

 

Lørdag 20. oktober

12.00 Petter Mejlænder om Pushwagner.

Petter Mejlænder har i flere år jobbet nært sammen med Pushwagner, alias Terje Brofos (1940-2018) og kommer nå med en biografi om denne fargerike kunstneren. Mejlænder forteller om Pushwagners i samtale med Kristiansand kunsthalls daglige og kunstneriske leder, Cecilie Nissen.

13.30 Fra Donald Trump til Per Sandberg.

Verden er et forvirrende sted. Men den er i hvert fall ikke kjedelig. Snarere kan man vel kalle den uberegnelig. Marie Simonsen og Ole Paus snakker om situasjonen på kloden og Norge, uten at de lover å finne en løsning på problemene. Samtalen ledes av Randi Berge Wandrup.

15.00 «Mor Godhjertas glade versjon. Ja» fyller 50 år!

En av etterkrigstidas viktigste og mest rikholdige diktsamlinger kom i merkeåret 1968. Jan Erik Volds overflødighetshorn av en bok, «Mor Godhjertas glade versjon. Ja», er en av de mest leste samlinger med poesi som er utgitt i Norge. Dikteren selv forteller om boka sammen med litteraturforsker Kaja Schjerven Mollerin og Fredrik Wandrup, som hevder at denne boka forandret verden for ham.

16.30 Bjørneboe-foredraget ved Håvard Rem.
Håvard Rem har er lyriker, sakprosaforfatter, gjendikter og utenriksreporter. Jens Bjørneboe alltid vært en ledestjerne for denne mangfoldige forfatteren. Poeten fra Arendal holder årets Bjørnboe-foredrag.

18.00 André Bjerke – en vital 100-åring – del 2
I en periode av livet kom sangeren og forfatteren Ole Paus tett innpå dikteren André Bjerke. Både som poet og essayist har Bjerke vært en av hans store inspirasjonskilder. Møt Ole Paus i samtale med Fredrik Wandrup.

19.30 Wergeland ved Jan Erik Vold og Ellen Bødker.

I likhet med Jens Bjørneboe ble Henrik Wergeland født i Kristiansand. De to hadde også andre likheter, som samfunnsstormere og diktere. Wergelands lyrikk er utgangspunktet for denne konserten, der Jan Erik Vold akkompagneres av Ellen Bødker på harpe.

Translate »