Denne romanen er nesten aldri på hylla i biblioteket. Han Kang fikk Man Booker-prisen for romanen i 2016 og siden den kom ut på norsk i 2018, har den vært konstant ute hos leserne. Sjansen er derfor til stede for at du allerede har lest Vegetarianeren, men den fortjener en omtale allikevel, for de som ennå ikke har oppdaget Han Kang.

Han Kang er født i 1970 i Gwangju i Korea, men familien flyttet til Seoul da hun var ti år gammel. I romanen Levende og døde (på norsk i 2017), skriver hun om massakren som fant sted i fødebyen i 1980 i forbindelse med studentdemonstrasjoner, da Sør-Korea var i et vakuum mellom to autoritære lederes regimer. I den nyeste romanen Hvit (på norsk i 2019) skriver hun om storesøstra som døde som baby før Kang selv ble født. Men den romanen som har skaffet Han internasjonal oppmerksomhet, er romanen Vegetarianeren (på norsk i 2018).

Vegetarianeren er delt i tre perspektiver, men i sentrum for romanen står Yeong-hye, en kvinne som på et tidspunkt slutter å spise kjøtt, noe som i Sør-Korea er høyst uvanlig. Romanen beskriver Yeong-hyes utvikling fra en føyelig og pliktoppfyllende kone til et menneske som forsøker å bli en del av jordas planteverden. Jo lenger vi trer inn i Yeong-hyes univers, jo rarere virker det normale livet.

For Yeong-hyes familie, er det skamfullt å ha en vegetarianer i familien og da de forsøker å presse kjøttstykker inn i munnen hennes fordi de synes hun har blitt for tynn, symboliserer dette hvordan familien har lagt et press på Yeong-hyes liv som hun ikke kan leve med.

Den første delen av romanen er fortalt i synsvinkelen til Yeong-hyes ektemann; en mann som vil ha mat på bordet, full service på alle områder i livet og en føyelig og enkel kone. Det andre perspektivet i romanen tilhører Yeong-hyes svoger, som begjærer henne, og det siste perspektivet i romanen er det storesøstra som har. Gjennom disse tre fortellerstemmene får vi Yeoung-hyes utvikling som vegetarianer, som kvinne og menneske.

Historien om vegetarianeren er en historie om menneske og natur, om instinkter og kultur. Om kunst og samfunn, og om det å velge en egen vei. I det sør-koreanske samfunnet er dette kanskje et enda større spørsmål enn i vår norske kontekst, men dette er uansett en roman som utvikler seg til å bli en historie du aldri har lest noe lignende av.

Her finner du boka hos oss

Mirjam Kristensen,
konsulent på hovedbiblioteket

Translate »