I 2016 fikk nordmenn virkelig opp øynene for Sør-Amerikansk litteratur. Plutselig var ukjente og for lengst avdøde forfattere det mest «trendye» man kunne lese, og oversettelser kommer nå som perler på en snor. Vi har plukket fram tre kvinnelige forfattere med knallgod penn og som en bonus, interessante liv. 

 

NORAH LANGE

Norsk-argentinske Norah Lange var en pioner og nyskaper av den argentinske prosaen og skrev en av landets nydeligste barndomsskildringer, Notatbok frå ein barndom (som er oversatt til nynorsk ved Gunstein Bakke). Lange vanket i samme bohemske miljø som Jorge Luis Borges i 1920- og 30-åra, og lærte mye av han som ung forfatter. Både Lange og Lispector er i dag for kultforfattere å regne.

CLARICE LISPECTOR

Clarice Lispector flyktet fra Ukraina på 1930-tallet, men anså seg for å være Brasilianer. Lispector blir sammenlignet med James Joyce på grunn av sin modernistiske stil. Artig nok balanserte hun elegant mellom å skrive eksperimentell prosa og ironiske damebladartikler. Bøkene hennes handler blant annet om kvinners kår i Brasil, og er ytterst humoristiske. Prøv for eksempel Stjernens time.

 

 

 

 

ADRIANA LISBOA

Adriana Lisboa er brasilianer, født i 1970. Lisboa har blitt kåret til en av Brasils ti største forfattere gjennom tidene, og skriver i tillegg svært fengende. For oss europeere føles hennes Sør-Amerikanske skrivestil eksotisk og original. Romanen Snø fra Brasil er et must!

lisboa

 

 

 

 

 

Anbefalt av Camilla Gulbrandsen

Translate »