Bli med og stem på
Sørlandets litteraturpris 2019
I perioden 13. februar til 31. mars foregår avstemmingen der publikum avgjør hvilke av de nominerte som får prisene.
1. Tore Kvæven
Når landet mørknar
(Samlaget, 2018)
Forfatteren tar oss med til det norrøne samfunnet på Grønland. Fortellingen starter i 1293. Hverdagsliv, og konflikt, kjærlighet, brytninger mellom gammel tro og tro på Kvitekrist, natur og dyreliv er skildret detaljert og kunnskapsrikt i et rikt og vakkert språk. Menneskets avhengighet av naturen er mesterlig beskrevet, og dyrenes liv er fortalt slik at vi faktisk lever oss inn i hodet til en utmagret isbjørn og en truet hvalross.
Dette er en stor leseopplevelse.
2. Øystein Lønn
Berners datter
(Gyldendal, 2018)
Peder Ross bor på en øy ved Skagerrak, antagelig på 1800-tallet. Ross dykker etter skjell, det er det han lever av. En dag finner han verdifullt vrakgods på bunnen, og legger ut på reise over havet til København sammen med to slitne og utslåtte venner. Allert kan bare navigere når han er edru. Berner vet hvem han skal kontakte i storbyen for å selge skatten. Der viser det seg at rikdommen ikke er hele målet for turen; det er noe annet som trekker Ross til Kongens by. Her er mye som skal forstås gjennom blikk og antydninger, det meste blir ikke snakket om. Boka er en nytelse å lese.
3. Trine- Jarmila Sir
Hvis
(Flamme forlag, 2018)
Dette er dikt som er vanskelig å lese. Ikke fordi de er kryptiske, hemmelighetsfulle eller setter store krav til leserens kunnskaper, men fordi de gjør vondt.
Diktene handler om overgrep mot et barn; nærmest som vi ikke vil vite om det som skjer her. Men forfatteren nærmer seg stoffet på en original og fin måte: Hun tar sine yndlingsdiktere med seg i arbeidet idet hun for eksempel tenker: «Hvis jeg var Sylvia Plath ville jeg sagt det slik». Slik innledes mange av diktene, og slik blir de kanskje lettere for fortelleren å bære fram. Tine-Jarmila
Sir er en ny og frisk stemme som fortjener å bli hørt.
4. Siv Ringdal
På høye hæler i Amerika.  Unge Agder-kvinner i etterkrigsårenes New York
(Pax, 2018)
Drømmen om Amerika nådde ungdommen på Agder gjennom slektninger og kjente som hadde reist «over there» for å få arbeid. Skandinaviske jenter var ettertraktet som hushjelper. Mange startet med en slik post – ofte uten å kunne ett eneste ord engelsk. Senere fant de seg arbeid i andre yrker og tilpasset seg den amerikanske livsstilen. Reisen til Amerika var et frigjøringsprosjekt: fra pietistiske og nøysomme forhold på Sørlandet til et liv hvor det var lov å pynte seg, kjøpe moteklær og danse!
Det er kroppens transformasjoner Siv Ringdal viser oss i ord og bilder fra Agder og New York.
5. Helge Røed
Ola Tiltak. En biografi om den politiske strategen Ole Colbjørnsen
(Gyldendal, 2018)
Dette er den eventyrlige beretningen om en mann som fikk stor betydning i norsk politikk, spesielt i mellomkrigstida. Senere har han nærmest vært glemt. Det har Røed prøvd å gjøre noe med. Ole Colbjørnsens ble født i Vegårshei i 1897, vokste opp i Risør i beskjedne kår og var en fattig student med sviktende helse. Han bodde flere år i Sovjetunionen som medlem av det sovjetiske kommunistpartiet, før han returnerte til Norge og Arbeiderpartiet. Navnet Ola Tiltak fikk han for sin aktive rolle i utformingen av ny økonomisk politikk i en krisetid for landet.
Forfatteren har gjort en strålende jobb med å nøste opp denne historien!
6. Eivind Trædal
Det svarte skiftet. Vår 30 år lange reise fra lederskap til sinke i klimapolitikken
(Cappelen Damm, 2018)
Tittelen sier det meste. Fra Brundtland-rapporten og en posisjon som miljøfyrtårn står Norge i dag med røde tall i klimaregnskapet. Mens andre land i Europa kan vise til betydelig reduksjon i CO2-utslipp, står Norge for økning. Vi snakker om farlige klimaendringer og hvor viktig det er å arbeide for 1,5 gradersmålet. I stedet går satser landet for videre oljeutvinning, nye handelsruter over et isfritt hav i nord og stadig flere flyreiser.
En velskrevet debattbok om det viktigste spørsmålet i vår tid.

Slik stemmer du:

www.sorlandetslitteraturpris.no
• Stemmeseddel som du finner i alle bokhandlere og bibliotek på Agder, eller skriver ut her.

Premier trekkes blant dem som stemmer

Se: www.sorlandetslitteraturpris.no


Stemmeseddel for Sørlandets litteraturpris 2018:

Jeg stemmer på følgende bøker (sett et kryss for skjønnlitteratur og et for sakprosa)

Skjønnlitteratur:
1. Tore Kvæven: Når landet mørknar
2. Øystein Lønn: Berners datter
3. Tine- Jarmila Sir: Hvis

Sakprosa:
4. Siv Ringdal: På høye hæler i Amerika. Unge Agder-kvinner i etterkrigsårenes New York
5. Helge Røed: Ola Tiltak. En biografi om den politiske strategen Ole Colbjørnsen
6. Eivind Trædal: Det svarte skiftet. Vår 30 år lange reise fra lederskaptil sinke i klimapolitikken

Navn:        ______________________________________________
Adresse:    ______________________________________________
Telefon:    ______________________________________________

Stemmeseddelen leveres i bokhandel eller folkebibliotek i Agder, eller sendes til: Arendal bibliotek, Postboks 786 Stoa, 4809 Arendal


 

Translate »