For skoler / barnehager

Vi samarbeider med kommunens skoler og barnehager og har flere populære tilbud.

Klassebesøk
Vi setter stor pris på besøk fra skoler og barnehager! Til skoleklasser tilbyr vi orientering og omvisning etter avtale.
 
Lærer må kontakte barne- og ungdomsavdelingen på hovedbiblioteket tlf. 38 12 49 36 for å avtale tid for besøket.
Vi ønsker at klassen er hos oss i ca. to skoletimer. Før omvisning i avdelingene har vi en kort orientering om biblioteket, hva man kan låne og hvor lenge man kan låne, hvordan man låner osv. Resten av tiden disponerer elevene til å finne seg bøker, spørre bibliotekaren om tips, hjelp o.l, bli kjent i avdelingen, lese, låne bøker (ved skranke eller automat). Så er det læreren som gir beskjed om når besøket er slutt.
 
Elevene må ha lånekort for å kunne låne. Alle elever i Kristiansand kommune har fått lånekort via skolen. Dette kortet skal også brukes på folkebiblioteket.

For de skolene som ikke er en del av Kristiansand kommunes skoler, har vi følgende rutine:

Læreren må i god tid før klassebesøket hente innskrivningskort i barneavdelingen. Disse deles ut til elevene som tar dem med hjem til de foresatte som fyller ut kortet. Lærer samler inn blankettene og leverer dem til barneavdelingen senest dagen før klassen skal komme hit. Lånekortene er da klare til klassen kommer, og de kan låne det de ønsker.
 
Spontane besøk er også flott, men da kan vi ikke tilby informasjon og omvisning!
 
Hele klasser eller grupper av voksne studerende, kan få omvisning i voksenavdelingen, samt orientering om bibliotekets tilbud. Lærer/ansvarlig person bes ta kontakt med biblioteket på forhånd for å avtale tidspunkt.

Spørsmål rettes til Else Marie Nesse
else.marie.nesse@kristiansand.kommune.no
eller tlf. 38 12 49 39 / 90 84 07 34

Klassebibliotek / utlån til skoler

Alle skoler i Kristiansand kommune kan bestille bøker fra hovedbiblioteket! Det kan være alt fra spesielle emner i forbindelse med tema-/prosjektoppgaver, eller en samling med skjønnlitterære bøker. Husk å bestille i god tid (et par uker før). Av og til jobber flere skoler med samme emne, og vi forsøker å ”dele rettferdig”. Men bestillingene effektueres i den rekkefølge de kommer inn.

Bøkene blir ferdig registrert og pakket på hovedbiblioteket.

Skoleposten henter og distribuerer bøkene ut til skolene:
· Søgne og Songdalen: tirsdager
· Østsiden: onsdager
· Vestsiden: torsdager

Skolene vil få bøkene samme dag som de sendes fra hovedbiblioteket, eller på leveringsdagen uken etter.

For å få levert bøker samme uke, må vi har bestillingen hos oss i god tid.

Frister:
· Søgne og Songdalen: innen fredag uken før
· Østsiden: innen mandag
· Vestsiden: innen tirsdag

Bøkene kan også hentes i barne- og ungdomsavdelingen etter avtale.

Lånetiden er 8 uker. I forsendelsen ligger liste med oversikt over lånte bøker og når de skal leveres. Bøkene blir registrert på skolens navn med læreren som ansvarlig låner. Har lærer ikke et «skolekort» fra før, oppretter vi et ved bestilling av bøkene. Dette kortet skal læreren beholde, og det brukes senere ved personlig fremmøte i biblioteket når vedkommende skal låne selv til klassen sin. Ved telefonbestilling finner vi frem lånenummeret.

Bestilling gjøres til: post.folkebibliotek@kristiansand.kommune.no Ved bestilling ønsker vi opplysninger om: • Skolens navn • Lærers navn • Antall elever i klassen (ved bestilling av skjønnlitteratur) • Tema / emne • Antall bøker som ønskes • Avtale om levering med Skoleposten eller henting i barne- og ungdomsavdelingen.

Det er viktig å huske at ved retur av bøkene må de pakkes forsvarlig (bruke kassene bøkene ble levert i, og ikke bruke ødelagte plastposer o.l.) og merkes godt med mottakers navn.

Erstatning av materiale etter gjeldende satser.

Lesestimulering

Kristiansand folkebibliotek tilbyr lesestimulering for grunnskolene i kommunen, fra 2. – 10. klassetrinn.

To barne- og ungdomsbibliotekarer besøker klassen etter avtale med lærer og presenterer bøker for klassen i to skoletimer. Det er brev fra elevene som bestemmer hvilke bøker som velges. Vi legger vekt på at det er leseopplevelsen som skal stå i fokus.

En kort presentasjoen av opplegget:
• Lærer avtaler tidspunkt for besøk fra biblioteket.
• Lærer motiverer elevene og får dem til å skrive brev til bibliotekarene. I brevet forteller de hva de har lest/liker å lese, hvilke hobbyer de har.
• Lærer sender gjerne med egne kommentarer om elevenes leseferdigheter.
• Ut fra brevene velges bøker til klassen. 16-18 titler, helst med 3 eks. av hver bok tas med.
• Liste over bøkene tas med til elevene.
• Bøkene lånes ut på ansvarlig lærers skolekort. (8 ukers lånetid)
• I løpet av 2 skoletimer presenteres alle bøkene.
• Elevene setter sine kommentarer på lista underveis, og på slutten av timene velger de en bok de kan begynne å lese i umiddelbart.
• Elevene bør lese minst en bok hver.
• Læreren kan selv bestemme hvor lang tid eller og hvor mange skoletimer de vil bruke til å jobbe med bøkene.
• Elevene kan for eksempel skrive lesejournal, bokomtaler, tegne ny forside, lese høyt for hverandre, dramatisere.

 
Spørsmål rettes til
Else Marie Nesse
eller tlf 38 12 49 39
Sommerles

SommerleskampanjeBLI MED PÅ SOMMERENS KULESTE LESEKAMPANJE!

Fra 1. juni til 31. august kan du som går i 1. til 7.klasse, delta på Sommerles 2018, sammen med barn fra over 370 andre kommuner i landet!

Vi har utviklet Sommerles for å gjøre lesing enda litt morsommere for dere: for hver bok du leser og registrerer på sommerles.no, får du XP (poeng) og går etterhvert opp i level. Sommerles er for alle, uansett hvor fort eller sakte du leser. Du konkurrerer nemlig først og fremst med deg selv. Du kan velge å lese vanlige bøker, e-bøker, lydbøker, tegneseriebøker, eller du kan bli lest for av noen andre  – all lesing teller og gir deg XP. Og selvsagt har vi premier! Du kan få både kule digitale trofeer til profilen din på nettsiden, og premier som du henter på biblioteket.

Sommerles er en nettbasert kampanje. Det vil si at du lager en egen profil, registrerer bøker, får lesetips, løser oppgaver, følger med på hva vennene dine leser og få prøvd det nye spillet, alt på nettsiden sommerles.no. Her får du også tilgang til en superspennende fortelling, skrevet av forfatter Mari Moen Holsve. Sjekk ut sommerles.no for mer info.

Litt praktisk informasjon som må gjøres før sommerlesfesten:
– Siste bokregistreringen må være gjort senest 31. august
– Premien må hentes senest 14. september
– Innen 1. oktober må dere ha skrevet ut diplom

Har du ikke nettilgang, kan du likevel delta med et vanlig lesepass. Da er det bare å stikke innom biblioteket for å få hjelp med det.

Translate »