Ny bokanbefaling fra biblioteket«På veien til Santiago»
Jason, 2016
Magikon forlag

Etter at Jason fylte 50 år i 2015, bestemte han seg for å gå den 80 mil lange pilegrimsveien til Santiago de Compostela, kun utstyrt med nødvendig turtøy og en notisblokk til å skrive ned sine inntrykk langs veien. Resultatet er denne dokumentariske reiseskildringa, en lavmælt fortelling med betraktninger om vandring, naturen og livet, og beskrivelser av alle de andre pilegrimene han kommer i kontakt med i løpet av reisen.

John Arne Sæterøy, bedre kjent under kunstnernavnet Jason, er en av våre mest anerkjente tegneserietegnere. Men han er mer kjent i utlandet enn i Norge, og kanskje spesielt i Frankrike, hvor han bor nå. Tegneseriene hans blir faktisk utgitt først på utenlandske forlag, før de finner veien til Norge. Felles for alle hans utgivelser er den enkle stilen, hvor karakterene utfolder seg med minimalt av mimikk og fakter, men de er tegnet så stilsikkert at det aldri er tvil om hva som skjer, eller hva karakterene føler.

Noe av det Jason behersker aller best, er alle de små detaljene i møter mellom mennesker, små absurde øyeblikk som ser ut til å være felles for oss alle: ting vi har lyst til å si, men aldri sier, usikkerheten vår i møte med fremmede, nølende forsøk på menneskelig kontakt og kommunikasjon. Slik blir dette både en enkel, overfladisk fortelling om en fire ukers gåtur i Spania, men også en dypere beskrivelse av sårbarheten som ligger i oss alle. Jeg kan varmt anbefale denne til alle voksne lesere.

Tore Aune Fjellstad

Translate »