Maresi er 13 år, og bor i Det røde klosteret, som ligger på den avsidesliggende øya Menos. Dette klosteret er drevet av kvinner, ingen menn får komme i land på denne øya. I en verden hvor kvinner og jenter som regel blir utsatt for undertrykkelse, blir dette klosteret et fristed hvor de kan få utdannelse og leve i fredelig fellesskap.

En dag kommer den unge jenta Jai til klosteret i en båt. Hun er vanskelig å få i tale og er åpenbart traumatisert, og Maresi tar på seg rollen som fadder for henne. Etter hvert som de to lærer hverandre å kjenne, kommer det fram hva Jai har flyktet fra, og at hun ikke kan føle seg trygg, selv her på denne utilgjengelige øya.

Dette er i utgangspunktet en fantasyroman, men tematikken som tas opp – æreskultur, vold og undertrykkelse av kvinner – er skremmende aktuell også i vår egen tid. Volden som ligger i enkelte av karakterenes fortid, er ubehagelig å lese om, men skiller seg nok dessverre ikke så mye fra den volden mange kvinner over hele verden blir utsatt for hver eneste dag.

Maresi er en sterk og nyansert hovedperson, og er lett å bli glad i. Den fiktive verdenen som tegnes opp føles også veldig troverdig, den er godt gjennomarbeidet uten å fortape seg for mye i detaljene. Finske Maria Turtschaninoff er et nytt litterært bekjentskap for mitt vedkommende, men jeg gleder meg til de neste to bindene i denne serien kommer på norsk. Forhåpentligvis blir hennes to tidligere bøker med handling fra samme univers, også oversatt.
Anbefalt av Tore Aune Fjellstad

Translate »