Bok nr. 1 i serien «Sankingens tid»

Boka er satt i en fremtidig verden der menneskelig utvikling ikke kan komme lenger. Det finnes ingen sykdommer, det ikke er mer igjen å oppdage eller utvikle. «Tordenskyen», en veldig avansert versjon av dagens digitale lagringssky, styrer verden rettferdig. Menneskene er udødelige, og de stiller gjerne sin fysiske alder tilbake til 20 årene når de begynner å bli eldre. Dermed kan for eksempel din bestemor se yngre ut enn deg selv, og dere kan gjerne ha barn på samme alder.

Siden ingen dør må befolkningsveksten kontrolleres. «Tordenskyen» sørger for at alle har det de trenger, men den vil ikke/ kan ikke avgjøre hvem som må bøte med livet. Det er ljåenes oppgave å «sanke» de menneskene som skal dø. Men det trengs flere ljåer, og det er her vår to hovedpersoner Citra Terranova og Rowan Damisch kommer inn. Disse ungdommene blir valgt til å være ljå-lærlinger under ljå Faraday, som gir dem opplæring i drapskunstens mange sider. Det er ikke en jobb de ønsker, og det er nettopp derfor de blir valgt.

Hvis Citra og Rowan består lærlingtiden, vil familiene deres få immunitet mot å bli sanket. Samtidig vil det si at de må vie sitt liv til å ta andres liv. Alle ljåer har en årlig kvote de må fylle. Leseren får virkelig kjenne på alle følelser rundt det å ta et liv. Hvordan skal man avgjøre hvem som skal sankes? Citra og Rowan oppdager også raskt at ikke alle ljåene følger den samme etiske moralen som ljådommen har satt for seg selv.

Boka har et godt plot og troverdige karakterer. Den er full av spenning og uventede vendinger. Det eneste jeg ikke liker med denne boka, er at baksideteksten avslører litt for mye av handlingen. Så jeg vil anbefale å la være å lese den. Jeg venter spent på oppfølgeren. Det finnes tre bøker i serien på engelsk.

Anbefalt av Marthe Rislå Torkildsen

Trykk her for å holde av boken
Boken ligger også på eBokBib

Translate »