Vi har lenge blitt bombardert av selvhjelpsbøker av typen hvordan bli lykkelig, hvordan realisere seg selv, ha et perfekt liv i et perfekt hjem og alle våre drømmer må realiseres på løpende bånd.

Alt det livet byr på av utfordringer snus til det positive. Har du mistet jobben? Tenk positivt! Har du blitt alvorlig syk? Tenk positivt! Se på det som en gave, for nå er tiden inne til å få deg et bedre liv! Klarer du det ikke selv, få deg en coach som leder deg i riktig retning! Orker du ikke å forholde deg til elendigheten i verden, slutt med å se nyhetene på TV! For det er nemlig kun din egen innstilling som avgjør om livet ditt blir bedre! Du er din egen lykkes smed!

I boken «Livets lyse sider» tar journalisten Barbara Ehrenreich et oppgjør med denne tankegangen. Ifølge henne har denne måten å tenke på vunnet fram også innen finans og akademia. Forfatteren hevder at ideologiseringen av positiv tenkning og fraværet av kritisk tenkning er en av årsakene til USAs økonomiske krise.

Boken er lettlest og til dels underholdende. Hun har en del spissformuleringer som gjør at hun drar noen av poengene litt vel langt, men det er ingen tvil om at hun får fram budskapet sitt.

Jeg har alltid hatt tro på at det å tenke positivt er en stor fordel, men at positive tanker er alt som skal til for å få et lykkelig liv, tviler jeg sterkt på. Ehrenreich illustrerer dette på en fantastisk god måte.

Anbefalt av Siv Holt
Klikk her for å låne boken

 

Translate »