Etter innsettelsen av Trump gikk Amerikanerne til litteraturen for å finne samfunnskritikk. George Orwells dystopiske roman 1984 seilte opp på bestselgerlistene. Hvilke andre romaner kan man lese, dersom man ønsker klarsynte perspektiver på det amerikanske samfunnet, eller verden generelt for den saks skyld? Her er våre anbefalinger.

 

Konspirasjonen mot Amerika av Philip Roth

Roth omskriver amerikansk historie og lar en rik og berømt presidentkandidat slå Franklin D. Roosevelt i valget. Den alternative president-karakteren minner mistenkelig om Trump, i en slik grad at en kan lure på om Roth forutså valget i 2016.

Vredens druer av John Steinbeck

Industrialiseringen i mellomkrigstiden gjorde så mange mistet arbeidet og ble drevet ut på søken etter andre muligheter. En parallell til dagens fattige hvite i USA – Trumps velgere.

Fete år av Chan Koonchung

Denne romanen er først og fremst en skarp kritikk av Kinas totalitære styresmakter, men i tider med «fake news» blir romanen relevant også for den vestlige verden. I boken har en hel måned forsvunnet fra det kollektive minnet. Det handler altså om statlig manipulering av fortiden. En kinesisk versjon av 1984, dette her.

Den motvillige fundamentalist av Mohsin Hamid

For den pakistanske toppstudenten Changez snus verden på hodet den dagen tvillingtårnene faller. Plutselig møtes han med skepsis overalt. Illustrerende om hva fremmedfrykt og polarisering gjør med et menneske.

Catch 22 av Joseph Heller

Det henger ikke alltid på greip, det autoritetene bestemmer.

«Det fantes bare én paragraf, og det var paragraf 22, som sa at bekymring for ens egen sikkerhet overfor virkelige og overhengende farer var et produkt av en fornuftig tankeprosess. Orr var sinnssyk og kunne bli fritatt. Alt han hadde å gjøre var å be om det, men så snart han gjorde det, var han ikke lenger sinnssyk og måtte fortsette å fly. Orr måtte være sinnssyk for å fortsette å fly og frisk hvis han ikke gjorde det, men hvis han var frisk, måtte han fly. Hvis han fløy, var han sinnssyk og behøvde ikke å gjøre det, men hvis han ikke ville, var han frisk og måtte. Yossarian var dypt grepet av paragraf 22s innlysende klarhet og plystret imponert. Det er sannelig litt av en paragraf, denne paragraf 22, bemerket han. Det er den beste paragraf som finnes, samtykket doktor Daneeka.» (Utdrag fra Catch 22)

Kallocain av Karin Boye

I Boyes svenske klassiker, er det overvåkingssamfunnet som problematiseres. Forskeren Leo utvikler Kallocain, et sannhetsserum, for myndighetene. Etter hvert blir han grepet av store sjelelige kvaler, og tas selv til fange.

Tjenerinnens beretning av Margaret Atwood

I et fremtidig puritansk og patriarkalsk samfunn der fødselstall og fruktbarhet er synkende, må noen få kvinner tjene som fødemaskiner. Vår hovedperson husker fortsatt hvordan verden var før den gikk av hengslene, og for leseren blir boken dermed stående som et dypt skremmende innlegg i likestillingsdebatten. Spesielt relevant i etterkant av Women′s March 2017. Boken kommer som TV-serie om ikke lenge.

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

Et dystopisk samfunn hvor store TV-skjermer med lett underholdning skal holde mennesket fra å tenke selvstendig. Bøker er selvfølgelig forbudt og de brenner ved en temperatur på 451 Fahrenheit. Vår hovedperson arbeider i brannseksjonen. Snart mistenkes han for å gjemme unna bøker! Aktuell for alle som er bekymret for «trumpifisering» av kulturliv og forskning.

Anbefalt av Camilla Gulbrandsen

Translate »