Leningrad 1941.
Det er en av de kaldeste vintrene noensinne og nazistene har beleiret byen. De som ikke har flyktet eller blitt evakuert, holder på å sulte i hjel.Miljøet denne romanen skildres i, er uhyre interessant.

Det er ikke bare dirigenten Karl Eliasberg det handler om, men også musikere fra hans orkester og andre kjente komponistnavn.Musikkmiljøet er fullt av intriger, og musikerne selv er sære mennesker.

Når beleiringen starter, og utvelgelsen av hvem som skal fraktes i sikkerhet og hvem som skal til fronten, blir det nervepirrende. Musikere slipper ikke unna. Det tar ikke lang tid før det blir sult og mangel på det meste. De fryser. For alle gjelder kampen om å overleve.

Den berømte komponisten Dmitrij Sjostakovitsj er en viktig person i romanen. Mens bombene knuser byen, sitter han med kone og barn i leiligheten og komponerer sin berømte 7.symfoni. Familien går for lut og kaldt vann. Spenninger i forholdet til hans vakre kone Nina og deres to barn, blir skildret på en levende måte. Her er også noen fantastiske beskrivelser av hvordan Sjostakovitsj bøyer hodet og skriver musikk mens murpussen drysser fra veggene og bøkene faller ut av hyllene. Han er heldig og blir etter hvert evakuert.

På et tidspunkt er halvparten av musikerne døde. De som er igjen svever mellom liv og død. Byen er for lengst gått tom for mat. Dirigenten koker suppe på hårolje. Andre overlever ved å spise rotter og kjøtt fra de døde kroppene som ligger i gatene.

Romanen handler om kjærligheten til musikk og viljen til aldri og gi opp.
Boken er basert på en sann historie. Det gir den en ekstra nerve.

 

Anbefalt av Aud Hilander Abrahamsen

Klikk her hvis du vil låne boken

Translate »