Dette er den mer eller mindre sanne historien om Charlotte Solomon, en jødisk kunstner som bodde i Berlin i første halvdel av 1900-tallet. Charlotte kom fra en familie som nærmest syntes å være hjemsøkt av selvmord, men for Charlotte selv ble kunsten en måte å leve. Gjennom illustrasjoner bestående av tekst og ekspressive farger og penselstrøk, formidlet Charlotte sin egen historie i en serie på 769 verk. Disse verkene ble skapt på bare to år – mens hun gjemte seg for nazistene i Frankrike. Hun rakk akkurat å ferdigstille før hun ble internert.

På lik linje med Anne Franks dagbok, forteller Charlottes livsverk noe om hvordan det var å vokse opp som jødisk jente og kunststudent under nazismen. Forfatteren David Foenkinos har tatt denne historien og plassert den trygt i det litterære. Foenkinos dikter ikke fritt videre; han holder seg i stor grad til opplysningene som foreligger. Det Foenkinos imidlertid gjør, er å finne en original form på stoffet – slik også Charlotte gjorde. For Foenkinos er det snakk om en svært korthugd skrivemåte, som dytter roman over i poesi. På denne måten blir boka lettlest, men likefullt dyptloddende.

Foenkinos gjenoppdager og løfter fram et kunstnerisk talent og en interessant og tragisk skjebne. Som en parantes: Bildene til Charlotte Solomon er mulig å se i Milano denne våren.

Likte du Charlotte vil du kanskje også like disse bøkene.

Anbefalt av Camilla Gulbrandsen

 

Translate »