okt
18
tor
Bjørneboedagene – Anthony ”Tony” Higginson
okt 18@16:30-17:00
Bjørneboedagene - Anthony ”Tony” Higginson @ Kristiansand folkebibliotek, Hovedbiblioteket | Vest-Agder | Norge

Anthony ”Tony” Higginson er årets festivalkunstner, og vi starter Bjørneboedagene i bibliotekets foajé med avduking av hans nye 8 meter lange verk.

Bjørneboedagene – Harald Stanghelle -samtidsfortolkeren
okt 18@17:00-18:00
Bjørneboedagene - Harald Stanghelle -samtidsfortolkeren @ Kristiansand folkebibliotek, Hovedbiblioteket | Vest-Agder | Norge

Harald Stanghelle meldte nylig at han vil gå av som redaktør i Aftenposten. Hans analyser, kommentarer og oppgjør har i en årrekke satt dagsorden i norsk samfunnsdebatt. Få pressefolk nyter så høy tillit. Møt ham i samtale med Randi Berge Wandrup.

Bjørneboedagene – Åpningsfest av Bjørneboedagene 2018
okt 18@19:30-21:00

Åpningsfest BjørneboedageneKulturdirektør Thorbjørn Urfjell åpner offisielt årets Bjørneboedager.
Terje Dragseth leser fra sin ferske bok Drømmeboken.
Fredrik Wandrup om Jens Bjørneboe. 1968 blir feiret som et ikonisk år. Var Jens Bjørneboe en 68’er?
Sumaya Jirde Ali leser dikt.
Sumaya er en 20-åring som står midt i stormen. Med sine modige uttalelser blant annet i debatt med Sylvi Listhaug, er hun blitt et symbol på likeverd, solidaritet og humanisme. Hun er blitt utsatt for hat og netthets, men lar seg ikke true til taushet. Sumaya har utgitt flere bøker, blant annet diktsamlingen «Kvinner som hater menn», som hun vil lese fra.
Konsert: Kurt Weill Ensemble

Jens Bjørneboe var som dramatiker sterkt inspirert av Bertolt Brecht, som lagde musikkteater sammen med komponisten Kurt Weill. Sangeren Hilde Leite Gaupås, cellisten Sigrun Eng og Morten Michelsen på klarinett feirer denne tyske komponisten og framfører musikk både fra Brecht-samarbeidet på 1920-tallet og med sanger Weill skrev i USA etter at han måtte flykte fra Tyskland. Kurt Weill Ensemble har gjennom en lang rekke konserter i Norge og Tyskland gjort suksess med sine versjoner, som også er innspilt på den kritikerroste CD-utgivelsen «Lonely Songs» (2015).

okt
19
fre
Bjørneboedagene – Lars Saabye Christensen
okt 19@13:00-14:00

Bjørneboedagene - Lars Saabye ChristensenLars Saabye Christensen er en av Norges mest leste og populære forfattere. I fjor kom han med første bind i en ny romanserie, Byens spor. I høst kommer bind to, Byens spor – Maj. Møt ham i samtale med Fredrik Wandrup.

Bjørneboedagene – Sumaya Jirde Ali og Marie Simonsen
okt 19@14:30-15:30

Ali Sumaya Jirde BjørneboedageneBare 20 år gammel har Sumaya Jirde Ali stått fram som en viktig stemme i debatten om innvandring, toleranse og fremmedhat og drapstrusler. Hun møter Dagbladets kommentator Marie Simonsen i en samtale ledet av Randi Berge Wandrup.

 

 

Foto: Lars Eivind Bones

Bjørneboedagene – Vigdis Hjorth
okt 19@16:00-17:00

Vigdis Hjorth - BjørneboedageneVigdis Hjorth ble Norges mest omtalte romanforfatter med boka Arv og miljø (2016). Nå er hun ute med en ny roman, Lærerinnens sang. Møt henne i samtale med Randi Berge Wandrup.

Bjørneboedagene – André Bjerke del 1- med Cato Schiøtz
okt 19@17:30-18:30
Bjørneboedagene - André Bjerke del 1- med Cato Schiøtz @ Kristiansand folkebibliotek | Vest-Agder | Norge

Forfatteren, gjendikter, lyriker og sjakkspiller var toneangivende i etterkrigstidens norske litteratur- og språkdebatt. Bjerke og hans kamp mot justismord hadde han felles med Bjørneboe. Sammen jobbet de to fetterne med å få gjenopptatt Torgersen-saken. Cato Schiøtz har jobbet svært mye med den samme saken og hvor påtalemyndighetens tilsvar kommer 19. oktober, samme dag som Schiøtz gjester Bjørneboedagene. Schiøtz er også en av de som kjenner Bjerkes forfatterskapet best.
Foredrag ved jurist og litterat Cato Schiøtz

Bjørneboedagene – «Kjærlighet og mørke» – Hvem var Marie Hamsun?
okt 19@19:00-20:00
Bjørneboedagene - «Kjærlighet og mørke» - Hvem var Marie Hamsun? @ Kristiansand folkebibliotek | Vest-Agder | Norge

Anne Hege Simonsen har skrevet den første omfattende biografien om Marie Hamsun, Nobelprisvinnerens omstridte ektefelle. Hvem var hun? Hvordan kunne hun falle for den mildt sagt kompliserte Hamsun? Hva gjorde henne til en brennende nazist, både før og etter krigen? Møt Anne Hege Simonsen i samtale med Vigdis Hjorth.

Bjørneboedagene – Konsert med Lars Klevstrand.
okt 19@20:30-21:30
Bjørneboedagene - Konsert med Lars Klevstrand. @ Kristiansand folkebibliotek, Hovedbiblioteket | Vest-Agder | Norge

Helt siden den store visebølgen skyllet over Norge på 1960-tallet, har Lars Klevstrand vært en sentral sanger og komponist. Klevstrand har 50 års jubileum som plateartist. I kveld byr han på et utvalg fra sitt rikholdige repertoar.

okt
20
lør
Bjørneboedagene – Petter Mejlænder om Pushwagner.
okt 20@12:00-13:00
Bjørneboedagene - Petter Mejlænder om Pushwagner. @ Kristiansand folkebibliotek, Hovedbiblioteket | Vest-Agder | Norge

Petter Mejlænder har i flere år jobbet nært sammen med Pushwagner, alias Terje Brofos (1940-2018) og kommer nå med en biografi om denne fargerike kunstneren. Mejlænder forteller om Pushwagners i samtale med Kristiansand kunsthalls daglige og kunstneriske leder, Cecilie Nissen.

Bjørneboedagene – Fra Donald Trump til Per Sandberg.
okt 20@13:30-14:30

Foto: Lars Eivind Bones

Verden er et forvirrende sted. Men den er i hvert fall ikke kjedelig. Snarere kan man vel kalle den uberegnelig. Marie Simonsen og Ole Paus snakker om situasjonen på kloden og Norge, uten at de lover å finne en løsning på problemene. Samtalen ledes av Randi Berge Wandrup.

Bjørneboedagene - Ole Paus

Bjørneboedagene – «Mor Godhjertas glade versjon. Ja» fyller 50 år!
okt 20@15:00-16:00
Bjørneboedagene - «Mor Godhjertas glade versjon. Ja» fyller 50 år! @ Kristiansand folkebibliotek, Hovedbiblioteket | Vest-Agder | Norge

En av etterkrigstidas viktigste og mest rikholdige diktsamlinger kom i merkeåret 1968. Jan Erik Volds overflødighetshorn av en bok, «Mor Godhjertas glade versjon. Ja», er en av de mest leste samlinger med poesi som er utgitt i Norge. Dikteren selv forteller om boka sammen med Håvard Rem og Fredrik Wandrup, som hevder at denne diktsamlingen forandret verden for ham.

Bjørneboedagene – Bjørneboe-foredraget ved Håvard Rem.
okt 20@16:30-17:30

Håvard Rem har er lyriker, sakprosaforfatter, gjendikter og utenriksreporter. Jens Bjørneboe alltid vært en ledestjerne for denne mangfoldige forfatteren. Poeten fra Arendal holder årets Bjørnboe-foredrag.

Bjørneboedagene – André Bjerke – en vital 100-åring – del 2
okt 20@18:00-19:00

Bjørneboedagene - Ole PausI en periode av livet kom sangeren og forfatteren Ole Paus tett innpå dikteren André Bjerke. Både som poet og essayist har Bjerke vært en av hans store inspirasjonskilder. Møt Ole Paus i samtale med Fredrik Wandrup.

Bjørneboedagene – Wergeland ved Jan Erik Vold og Ellen Bødker.
okt 20@19:30-20:30
Bjørneboedagene - Wergeland ved Jan Erik Vold og Ellen Bødker. @ Kristiansand folkebibliotek, Hovedbiblioteket | Vest-Agder | Norge

I likhet med Jens Bjørneboe ble Henrik Wergeland født i Kristiansand. De to hadde også andre likheter, som samfunnsstormere og diktere. Wergelands lyrikk er utgangspunktet for denne konserten, der Jan Erik Vold akkompagneres av Ellen Bødker på harpe.

Translate »