jan
31
fre
Utstilling: «World» av Michael Rieu
jan 31-feb 29 heldags
Utstilling: "World" av Michael Rieu @ Hovedbiblioteket

I februar kan publikum oppleve en ganske annerledes temautstilling her på biblioteket. Den hollandske kunstneren Michael Rieu viser utvalgte verk med den rommelige tittelen «World». Her får vi innblikk i kunstnerens betraktning av verden – kan du også kjenne deg igjen?

Utstillingens starter i uke 6, som markerer «En by for alle» – og kan gjerne sees som et apropos til dette.

Michael Rieu er utdannet ved blant annet Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam og Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts Paris. Han er en allsidig kunstner som arbeider mye med skulptur i ulike bergarter, men også med olje på lerret, litografi og tegning. Arbeidene til Rieu er i den faste kolleksjonen til United Nations Memorial Parc, Busan, Sør-Korea, Collection les 3 SUISSES CROIX FRANCE og Frans Hals museum i Haarlem, Nederland.

Her i Kristiansand har vi også kunnet se flere av hans skulpturer og malerier. Ytterst på Lagmannsholmen finner vi en 3,5 tonn tung marmorskulptur av en matros, og på Høllesanden finner vi verket «Hoder». Arbeidene til Rieu har også vært å finne på Kjevik lufthavn, Galleri BI-Z og Arteriet

Vi håper mange får glede av denne unike utstillingen.

feb
10
man
Fotokonkurranse for ungdom
feb 10-mar 16 heldags
Fotokonkurranse for ungdom

Bli med på en fotokonkurranse!

Velg en bok du har lest, og ta et nytt foto til forsiden. Det kan være skjønn- eller faglitteratur, og flott om du legger inn tittel og forfatterens navn på bildet.
Send bildet på mail til helge.dyrholm@kristiansand.kommune.no

Det blir 3 vinnere for ungdomsskoleelever, og 3 for elever på videregående skole.

Innleveringsfrist: 16. mars. Vi lager utstilling i april med et utvalg av innleveringene.

feb
23
søn
Språkkafé på hovedbiblioteket..
feb 23@12:30-14:30

Språkkaféen i hovedbiblioteket starter opp igjen søndag 5. januar.
Vi ønsker både nye og gamle brukere hjertelig velkommen innom til språkkafé og hyggelig prat over kaffekoppen.

Ønsker du å delta som frivillig? Kom gjerne innom for å se hvordan vi jobber. Krav: du må  snakke godt norsk. Du kan være kvinne, mann, ung, eldre – vi trenger dere alle.

Familiesøndag «Hurra for Anne-Cath. Vestly!»
feb 23@13:00-14:00

«Hurra for Anne-Cath. Vestly!»

Vi får besøk av Agnes- Margrethe Bjorvand som har laget en biografi om Anne-Cath. i anledning 100-års jubileet. Hun leser og forteller fra bøkene. Forestillingen passer for barn i alderen 3-10 år.

Anne-Cath. Vestly har funnet på Ole Aleksander Filibom-bom-bom, Knerten og Lillebror, mormor og de åtte ungene, Guro og Aurora og mange andre. Men vet du hvem Anne-Cath. Vestly var? Visste du for eksempel at hun var kjempesjenert, men at hun ble trygg og modig når hun kledde seg ut og spilte teater? Eller at hun elsket alle typer musikk og var skikkelig flink til å spille piano? Visste du at hun var veldig glad i hunder og drømte om å få en hvit hest som bare var hennes? Eller at hun var landets største kjendis og alltid måtte ha med seg en liten blokk med autografer når hun var ute og gikk? Jo, nå skal du få høre …

 

Gitarkurs for nybegynnere
feb 23@14:00-16:00
Gitarkurs for nybegynnere @ Kristiansand folkebibliotek

For deg som vil lære deg å spille gitar

  • Spill din første sang på kort tid
  • Ha det gøy og lærerik
  • Krever ingen kunnskaper for å bli med
  • Krever ingen talenter
  • Lær deg å spille som du har drømt om
  • Helt gratis

For voksne og barn.
4 oppmøter med oppstart 2. januar. Ta med egen gitar.

Meld deg på skriftlig til:
Kontakt@gitaristene.no

Eller tlf: 98424598

feb
24
man
Strikkekafe på Vågsbygd bibliotek
feb 24@17:00-19:00
feb
25
tir
Spillklubben
feb 25@17:00-23:00

Bli med å spill flere ulike spill i fellesskap. Åpent for alle. Ingen på melding.

Klassikerklubben
feb 25@19:00-20:30
Klassikerklubben @ Kristiansand folkebibliotek 4 etg.

25. februar: Gråsoner av Tadeusz Rosewicz sammen med Joanna Rzadkowska

feb
26
ons
Enkelt forklart – Boligprisenes variasjon i tid og rom
feb 26@18:00-19:30
Enkelt forklart - Boligprisenes variasjon i tid og rom @ Tangvall bibliotek

Theis Theisen, professor ved Institutt for økonomi ved Handelshøyskolen ved UiA, snakker om hva som påvirker den langsiktige utviklingen i boligpriser, hvorfor boligprisene varierer mellom by og land, mellom ulike byer – innad i den enkelte by, og innenfor den enkelte bygning.

feb
27
tor
Kodeklubben
feb 27@18:00-19:30
Kodeklubben @ Hovedbiblioteket

Lær kidsa koding og Aftenskolen Agder arrangerer kodekvelder for barn.
Frist for påmelding er 20. februar.

feb
28
fre
Fredagslunsj med Espen Stueland
feb 28@11:30-12:30
Fredagslunsj med Espen Stueland @ Hovedbiblioteket

Eilert Sundt var en pioner innen fag som demografi og etnologi i Norge og regnes som den norske samfunnsvitenskapens far. Espen Stueland har skrevet den kritikerroste boken ««Eilert Sundt-tilstanden».

Der tar han for seg teologen og samfunnsforskeren Sundt og hans undersøkelser av bonde- og arbeiderklassens levesett i Norge midt på 1800-tallet.

Sundt kjempet for sine idealer om objektiv forskning. De omhandlet fattigmennesker og deres kamp mot fordommer og bakstreverske. Han var tidlig ute med å skrive om «reisende folk». Som ung forsker, i 1851, mottok han støtte fra Kirkedepartementet for å «anstille undersøgelser om arbeiderklassens kår og sæder».

Men dette er også beretningen om Sundts motgang og fall. Han legger seg ut med sentrale skikkelser og grupperinger i eliten. Han kastes ut i en verdikamp han etter hvert fikk betale dyrt for. Etter 20 år som forsker på statsstipendiat stemte i 1869 flertallet på Stortinget imot fortsatt lønn.

Espen Stueland veksler mellom poesi og 1800-talls-prosa, mellom fortettede øyeblikk og store historiske sveip, mellom sosiologiske og medisinske fakta og sterke emosjoner. Dette er en lyrisk historieleksjon uten sidestykke.

Espen Stuelands bok ble av VGs anmelder, Arne Hugo Støland utropt til årets bok i 2019: «Vidsynt, engasjert og svært kunnskapsrik fremstilling av Sundts liv og virke som nyskapende forsker på utsatte grupper i samfunnet. Klassikerpotensial!»

Denne Fredagslunsjen er et samarbeid mellom Litteraturhuset Agder og Kristiansand folkebibliotek i forbindelse med Sakprosadagene 2020.

https://www.facebook.com/events/186610792606896/

Sakprosadager: Syla Tarakus
feb 28@14:00-15:00
Sakprosadager: Syla Tarakus @ Hovedbiblioteket

Sylo Tarakus har de siste årene vært en sterk talsmann for liberale muslimer som ønsker å bygge bro mellom den islamske verden og Vesten. Mellom islam og opplysning, mellom fortid og fremtid. Hans nyeste bok «Frihetskampen i islam» er skrevet som en hyllest til muslimske fritenkere i Norge. Kan islam og moderniteten forenes, spør han seg?

Forfatteren skriver grundig om områder liberale muslimer kjemper for i Norge, som retten til ikke å bære hijab, være homofil, oppnå likestilling og å forlate islam. Han utfordrer de politiske partiene, venstresiden for unnfallenhet i antirasismens navn og høyresiden som kan gå for langt i sin islamkritikk. Selv etterlyser han støtte fra begge hold i sekulære muslimers arbeid for sterkere frihet.

Sylo Taraku har selv muslimsk bakgrunn fra Kosovo. Han er utdannet statsviter. Taraku har arbeidet i den norske Helsingforskomiteen, NOAS, UDI, LIM (Likestilling, integrering og mangfold) og er nå rådgiver i Tankesmia Agenda.

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Kristiansand folkebibliotek og Litteraturhuset Agders Sakprosadager.

Gratis inngang.

Tegneserieworkshop
feb 28@17:00-22:00
Tegneserieworkshop

Tegneserieworkshop for alle som er glad i å lage tegneserier eller har lyst til å lære.
Gjerne ta med eget tegneutstyr. Workshopen er helt gratis og det er ingen påmelding.
Barn under 13 år må følges av foresatte.

feb
29
lør
Perleverksted på Vågsbygd bibliotek
feb 29@12:00-14:00
Perleverksted på Vågsbygd bibliotek

Passer for barn over 3 år pga. små perler

Språkkafe på Vågsbygd bibliotek
feb 29@12:00-14:00
Translate »