sep
22
lør
Avskygninger
sep 22-des 22 heldags
Avskygninger

En gruppeutstilling i Kunsten og litteraturens hus

 

22.sept – 22.des 2018

Vi har den store glede å invitere til åpningen av utstillingen AVSKYGNINGER i Kunsten og litteraturens hus (Kristiansand Kunsthall og Kristiansand Folkebibliotek).

Utstillingen åpner 22.september klokken 14:00. Gratis adgang.

Endre Aalrust
Monica Aasprong
Damir Avdagic
Hild Borchgrevink
Sofia Magdalena Eliasson
Andrea Galiazzo
Freya Sif Hestnes
Tormod Haugland og Annette Kierulf
Sveinn Fannar Johannsson
Ane Thon Knutsen
Janne Kruse
Jon S. Lunde

SHE’S A SHOW (Mette Moestrup og Miriam Karpantschof) Urd J. Pedersen Ellen Ugelstad Kirsti Van Hoegee

 

Kunsten og litteraturen har alltid næret hverandre, skygget hverandre og forsøkt å finne fram til felles meningsinnhold. I en tid hvor grensene mellom ulike fagfelt blir stadig tynnere, representerer kunsten og dens evne til å absorbere uttrykksformer et spenningsfelt i seg selv.

Kristiansand kunsthall og Kristiansand folkebibliotek har i samarbeid sendt ut en åpen utlysning for å finne ut av hva som skjer i dette spenningsfeltet akkurat nå. Avskygninger er en gruppeutstilling med 16 tverrfaglige kunstprosjekter som forsøker å aktivisere både kunsthallen og biblioteket som bevegelige og hendelsesorienterte rom. Gjennom maleri, fotografi, film, tekst og andre medier møter du 18 ulike kunstnere og forfattere som alle arbeider i skjæringsfeltet mellom fortellinger og bilder.

Koblingen mellom litteratur og kunst har de siste årene blitt møtt med stor interesse hos både institusjoner, enkeltkunstnere, forfattere og et generelt publikum. Institusjoner har invitert inn forfattere og billedkunstnere til å lage verk sammen eller inspireres av eldre litteratur og kunst; kunstnere trekker inn sine litterære inspirasjonskilder i verk og konsepter, og forfattere lar seg inspirere av billedkunsten og kunstnerne. Små forlag og festivaler setter stadig sammen program og utgivelser hvor kunstnere og forfatteres verk utfyller og kommenterer hverandre.

Fordi kunsthallen og folkebiblioteket ligger i samme hus og har en åpen struktur som inviterer publikum til å bruke alle etasjene, har det vært naturlig å samarbeide. Dette samarbeidet har vi gitt navnet «Kunsten og Litteraturens hus». Med Avskygninger ønsker vi å utvide horisonten ytterligere; både vår egen, publikums og byens horisont.

 

Foto: Endre Aalrust, Blending In, 2018

okt
15
man
Strikkecafé på Vågsbygd bibliotek
okt 15@17:00-19:00
Strikkecafé på Vågsbygd bibliotek @ Vågsbygd bibliotek | Vest-Agder | Norge

Strikkecafe hver mandag 17.00 – 19.00.
Velkommen til sosialt samvær med kreative sjeler i hjertet av Vågsbygd sentrum.

Følg strikkecafeen på Instagram og Facebook. @vaagbib
Gruppa vår på facebook heter Vågsbygd biblioteks strikkecafe.

okt
16
tir
Brettspillkveld på Hellemyr bibliotek
okt 16@16:00-19:00

Vi serverer litt snacks og spiller forskjellige spill. Passer for spillere i alle aldre.

Spillklubben
okt 16@17:30-22:30

Flere ulike spill – åpent for alle!

Klassikerklubben: Virginia Woolfs Merket på veggen
okt 16@19:00-20:30
Klassikerklubben: Virginia Woolfs Merket på veggen @ Kristiansand kunsthall

Tirsdag 16. oktober kl. 19 i Kristiansand kunsthall: Kunstner Ane Thon Knutsen leder en samtale om Virginia Woolf, trykkekunst og teksten Merket på veggen.

Ane Thon Knutsen er del av utstillingen Avskygninger i Kunstens og litteraturens hus. Knutsen er spesialisert innen boktrykk/letterpress. I sine kunstverk og prosjekter undersøker hun boktrykkekunstens relevans innenfor design og kunstfeltet. Verkene i denne utstillinga tematiserer historien om forfatteren Virginia Woolf og øyeblikket da hennes skrivekunst tok en ny retning med anskaffelsen av en egen trykkpresse og etableringen av The Hogarth Press i 1917. Knutsen viser blant annet en adaptasjon av Woolfs novelle «The Mark on The Wall», den første teksten Woolf skrev etter å ha lært seg å sette bly.

Vi begynner denne kvelden med å se på Knutsens verk.

Klassikerklubben drives som en lesesirkel. Det vil si at man forbereder seg og leser en tekst før man kommer, og at ordet er fritt så man kan samtale om og diskutere det man har lest. Men slapp av; man kan komme også uten å ha lest, og allikevel ha en fruktbar samtale eller høre på de som diskuterer!

Alle Klassikerklubbens møter har en introduksjon av en kunstner eller forfatter som snakker om den aktuelle teksten og sin inngang til denne. Dette setter samtalen i gang.

OBS. Merket på veggen finnes i samlingen som heter En uskrevet roman, og må sannsynligvis fjernlånes via biblioteket.

Teksten kan også leses på engelsk på nett: https://www.bartleby.com/85/8.html
Vi kommer til å lese teksten i plenum, så hvis du ikke får lest (eller er ustø i engelsk) går det helt greit.

Velkommen!

Følgende møter i Klassikerklubben skal avholdes høsten 2018:

Tirsdag 25. september: Frida Forsgren om Inger Christensen – Det malte værelse / Andrea Mantegna – Camera Picta
Tirsdag 16. oktober: Ane Thon Knutsen om Virginia Woolf – Merket på veggen
Tirsdag 13. november: en feministisk tekst (Mer informasjon kommer.)
Tirsdag 11. desember: Hans Ivar Stordal om Katsushika Oei og tegneserien Min fars dagbok av Jiro Taniguchi

Følg med på oppdateringer i programmet.
Alle høstens Klassikerklubber tar utgangspunkt i Kristiansand Kunsthall og Kristiansand folkebiblioteks utstilling Avskygninger som ser på sammenhengene mellom kunst og litteratur.

Arrangementsserien er støttet av Fritt Ord.

okt
18
tor
Torsdagskringla – Long Litt Woon
okt 18@12:00

Sosialantropolog  Long Litt Woon om sin bok Stien tilbake til livet. Om sopp og sorg.

Foto: Vigmostad og Bjørke forlag.

LES KUNST!
okt 18@15:30-18:30
LES KUNST! @ Kristiansand kunsthall | Vest-Agder | Norge

LES KUNST er et nytt kunstbokverksted for ungdom i Kristiansand Kunsthall. I løpet av høsten er verkstedet åpent 6 ettermiddager, hvor deltakerne får binde sin egen bok som de fyller med foto og tekst.

LES KUNST er alltid veiledet av profesjonelle kunstnere og forfattere, og i høst har vi med multikunstner og bokbinder Andre Tribbensee, kunstfotograf Linn Pedersen og forfatter Rune Belsvik.

Verkstedet er gratis, men for å være med må man melde seg på og betale et depositum på 300 kr (som tilbakebetales på siste verksted i høst). Man melder seg på for hele høsten. Send påmelding med navn, alder og tlfnr til leskunst@kristiansandkunsthall.no (husk også å nevne i eposten om allergener). Datoene kursene går over er:

tirs 25. sept: bokbindeverksted med Andre
tors 27.sept: bokbindeverksted med Andre
tirs 9.okt: fotoverksted med Linn
tors 18.okt: skriveverksted med Rune
tors 25.okt: fotoverksted med Linn
tors 1.nov: skriveverksted med Rune

Ingen forkunnskaper er nødvendig, alle i alderen 14-20 år er velkomne og verkstedet er åpent fra kl 15:30-18:30. Det er jo midt i middagstid, så det blir serverer mat i pausen. Det er plass til 10 deltakere, første mann til mølla!

Bjørneboedagene – Anthony ”Tony” Higginson
okt 18@16:30-17:00
Bjørneboedagene - Anthony ”Tony” Higginson @ Kristiansand folkebibliotek, Hovedbiblioteket | Vest-Agder | Norge

Anthony ”Tony” Higginson er årets festivalkunstner, og vi starter Bjørneboedagene i bibliotekets foajé med avduking av hans nye 8 meter lange verk.

Bjørneboedagene – Harald Stanghelle -samtidsfortolkeren
okt 18@17:00-18:00
Bjørneboedagene - Harald Stanghelle -samtidsfortolkeren @ Kristiansand folkebibliotek, Hovedbiblioteket | Vest-Agder | Norge

Harald Stanghelle meldte nylig at han vil gå av som redaktør i Aftenposten. Hans analyser, kommentarer og oppgjør har i en årrekke satt dagsorden i norsk samfunnsdebatt. Få pressefolk nyter så høy tillit. Møt ham i samtale med Randi Berge Wandrup.

Bjørneboedagene – Åpningsfest av Bjørneboedagene 2018
okt 18@19:30-21:00

Åpningsfest BjørneboedageneKulturdirektør Thorbjørn Urfjell åpner offisielt årets Bjørneboedager.
Terje Dragseth leser fra sin ferske bok Drømmeboken.
Fredrik Wandrup om Jens Bjørneboe. 1968 blir feiret som et ikonisk år. Var Jens Bjørneboe en 68’er?
Sumaya Jirde Ali leser dikt.
Sumaya er en 20-åring som står midt i stormen. Med sine modige uttalelser blant annet i debatt med Sylvi Listhaug, er hun blitt et symbol på likeverd, solidaritet og humanisme. Hun er blitt utsatt for hat og netthets, men lar seg ikke true til taushet. Sumaya har utgitt flere bøker, blant annet diktsamlingen «Kvinner som hater menn», som hun vil lese fra.
Konsert: Kurt Weill Ensemble

Jens Bjørneboe var som dramatiker sterkt inspirert av Bertolt Brecht, som lagde musikkteater sammen med komponisten Kurt Weill. Sangeren Hilde Leite Gaupås, cellisten Sigrun Eng og Morten Michelsen på klarinett feirer denne tyske komponisten og framfører musikk både fra Brecht-samarbeidet på 1920-tallet og med sanger Weill skrev i USA etter at han måtte flykte fra Tyskland. Kurt Weill Ensemble har gjennom en lang rekke konserter i Norge og Tyskland gjort suksess med sine versjoner, som også er innspilt på den kritikerroste CD-utgivelsen «Lonely Songs» (2015).

okt
19
fre
Fredagslunsj – Jens Bjørneboe og Italia
okt 19@11:30

For tredje år på rad er Bjørneboedagene i gang på biblioteket. Professor i litteraturvitenskap, Bjarne Markussen, forteller om forfatterens forhold til Italia, der han oppholdt seg i lange perioder av livet. Hva lærte han der? Markussen ser på det dikteren skrev i reiseårene.

Bjørneboedagene – Lars Saabye Christensen
okt 19@13:00-14:00

Bjørneboedagene - Lars Saabye ChristensenLars Saabye Christensen er en av Norges mest leste og populære forfattere. I fjor kom han med første bind i en ny romanserie, Byens spor. I høst kommer bind to, Byens spor – Maj. Møt ham i samtale med Fredrik Wandrup.

Bjørneboedagene – Sumaya Jirde Ali og Marie Simonsen
okt 19@14:30-15:30

Ali Sumaya Jirde BjørneboedageneBare 20 år gammel har Sumaya Jirde Ali stått fram som en viktig stemme i debatten om innvandring, toleranse og fremmedhat og drapstrusler. Hun møter Dagbladets kommentator Marie Simonsen i en samtale ledet av Randi Berge Wandrup.

 

 

Foto: Lars Eivind Bones

Bjørneboedagene – Vigdis Hjorth
okt 19@16:00-17:00

Vigdis Hjorth - BjørneboedageneVigdis Hjorth ble Norges mest omtalte romanforfatter med boka Arv og miljø (2016). Nå er hun ute med en ny roman, Lærerinnens sang. Møt henne i samtale med Randi Berge Wandrup.

Tegneserieworkshop
okt 19@17:00-21:00
Tegneserieworkshop @ Kristiansand folkebibliotek | Vest-Agder | Norge

Hver fredag har vi tegneserieworkshop på biblioteket, her er alle velkomne!

Translate »