nov
2
fre
Utstilling i lokalsamlingen
nov 2 2018-jun 30 2019 heldags

Vi kan stolt presentere en flott utstilling med våre folkekjære «rusletur»-forfattere Jan Henrik Munksgaard, Inger Johanne og Knut Mæsel. Deres velkjente bokserie med rusleturer i kvadraturen blir komplett med siste bok nå i høst, og vi viser en utstilling med utvalgt innhold fra hele serien.

Utstillingen blir vist vinteren 2018/2019.

mar
30
lør
Odelsgutten som ville bli fotograf – Utstilling
mar 30-apr 30 heldags

Odelsgutten
som ville bli fotograf

Om Andreas T. Mæbø
bonde og fotograf fra Justøya

Utstillingen er laget av
fotograf Trygve E. Tønnesen

Andreas T. Mæbø ble født 8.12.1884 på Justøya. Sønn av Anne Elisabeth (kalt Lisa) og Adolf Andreas Tønnesen. Mor til Andreas var husmor og gårdbruker, far var partsreder og skipper på barken ”Skjald” av Lillesand.

Andreas vokste opp som enebarn, skulle og måtte etter hvert overta gården. Men, en gang i ungdomsårene, hadde Andreas fattet interesse for fotografering, og ville gjerne bli fotograf. Det var nok egentlig en umulighet, men han gikk faktisk i fotograflære i Moss omkring 1905.

Det er imponerende å tenke på at en ung mann fra ei lita øy langs Sørlandskysten får en slik utdannelse i begynnelsen av det forrige århundret. På den tiden var kanskje foreldrene til Andreas forholdsvis godt stilt, men at de allikevel ga han lov til å lære noe så, i de flestes øyne, unyttig, var vel kanskje mest imponerende. Det var en lang reise, men det var kanskje lettere å komme fra Justøya til Moss i 1905, enn det er i dag. Reisende kunne gå om bord i rutebåten på Brekkestø brygge, og gå i land på brygga i Moss.

Etter han var ferdig med læretiden, gikk han på Holt Landbruksskole rundt 1908. Han innså nok at han måtte drive gården, og være fotograf på fritiden.

I 1915 giftet Andreas seg med Gunda Petrine Nordbø fra Froland, etter et frieri som var både originalt og enkelt.
Gunda var tjenestejente på gården, og denne dagen satt hun og plukket kirsebær i toppen av et tre. Andreas sa; ”Min kjære Gunda, stig ned av treet, kom inn i mitt hus og bli min hustru”. Gunda kom raskt ned, og på den måten ble Gunda og Andreas forlovet.

På Mæbø drev de gården sammen, og i tillegg hadde de oppdrett av sølvrev.

Sikkert et strevsomt liv, men Andreas fotograferte i alle sammenhenger; familiesammenkomster, utflukter, brylluper, døde på likstrå, begravelser, alle emissærene som kom til øya, barn, landskap osv.
Kameraet var enkelt, og var laget for å bruke glassplater i størrelsen 9x12cm. Motivet en så på mattskiva, var mørkt og på hodet. Ikke enkelt. Motiver i bevegelse var utelukket. På gruppebilder der barn er med, ser en at barnehodene mange ganger er uskarpe siden eksponeringstiden kunne være flere sekunder lang.

Gunda og Andreas fikk tre barn: Alfred, Anne Elisabeth og Gunvor. Gunvor, som bor i Randesund, husker sin mor og far som kjærlige og omsorgsfulle. Som liten var hun med sin far da han fremkalte og kopierte bilder i et provisorisk mørkerom – på kjøkkenet hvor vinduene ble blendet og fremkallingsskålene stod på ei plate på benken.

Hele livet var Andreas søndagsskolelærer, og Justøy kapell sto hans hjerte nær, både som styremedlem i kapellstyret og som frivillig medarbeider i kapellet.

Bildene som vises på denne utstillingen, er bare en brøkdel av alt han har fotografert. Noe av grunnen til dette, er at i gamle dager ble bildene sjeldent forstørret, det ble kun tatt kontaktko

pier av glassplatene eller filmene. Som kontaktkopier i størrelsen 9x12cm, så bildene skarpe ut, men når de skal forstørres til 30x40cm eller enda større, er skarpheten på mange av glassplatene for dårlig.

Men, når alt stemte, er kvaliteten veldig god, noe som synes på mange av de utstilte bildene.

Som dere ser av tekstene, er de på mange av bildene mangelfulle både når det gjelder navn, sted og årstall. Det eneste sikre, er at de fleste bildene er tatt på, eller i nærheten av Justøya. Hvis noen har mer informasjon om bildene, eller korrigeringer til tekstene, er det veldig fint om disse blir gitt til undertegnede.

Utstillingen er en hyllest til en hedersmann som var tro mot sine idealer, og som greide å få en utdannelse i et fagfelt som var langt utenfor det de fleste forbandt med noe nyttig i begynnelsen av det forrige århundre.

I ærbødighet
Trygve E. Tønnesen
Fotograf, født i Brekkestø
og i slekt med Andreas

Vi takker Lillesand by- og sjøfartsmuseum for
støtte til produksjon og første visning 2015.

apr
23
tir
Spillklubben
apr 23@17:30-22:30
Spillklubben @ Hovedbiblioteket | Vest-Agder | Norge

Flere ulike spill – åpent for alle!

apr
24
ons
Onsdagsfilm: Lotte fra Oppfinnerland
apr 24@13:00-14:30
ALLE SNAKKER NORSK!
Morsom og fantasifull film for de minste. Lotte er en livlig jentehund som bor i et lite land ved sjøen.
Innbyggerne i landet har en uvanlig hobby, de finner opp ting, alle slags mulige maskiner. Den årlig oppfinnerkonkurransen er årets viktigste dag i dette landet.

Lottes far, Oscar, arbeider med en ny oppfinnelse, det gjør også hans konkurrent Adalbert. Dagen før konkurransen går Lotte og hennes beste venn, Bruno for å ta seg en dukkert. De finner en gammel bok som flyter i havet. Den er fra Japan, med interes¬sante bilder av kaniner i hvite klær, samt en bie.

Når de henger opp boken for å tørke den, faller en bie ut. Det er Sumusu, en japansk judo assistent, han var fanget mellom sidene og har reist over hele sjøen.

Oscar og Lotte lager en plan for å hjelpe Sumusu til å komme hjem igjen. De hører om en judo konkurranse i Japan og alle tre vennene ønsker å delta på denne konkurransen. Vil den livlige og utålmodige Lotte klare å lære seg judo?

Vant pris for Beste helaftens animasjon på Latvian National Film Festival (Latvias Oscar), 2007.

apr
25
tor
Torsdagskringla – Kristian Landmark
apr 25@12:00

Kristian Landmark presenterer boka Bakgårder i Kristiansand – en reise gjennom Kvadraturens indre kvartaler.

Datakurs – Word for nybegynnere
apr 25@14:00-15:30

datakurs våren 2019Nå har vi startet påmeldingen til vårens datakurs. Det blir gjensyn med tidligere emner, og noen nye kurs.

Her er oversikten:
05.02 – Min side – nytt bibliotekssytem
07.02 – Tips & triks Android
12.02 – Tips & triks iOS
14.02 – Facebook for nybegynnere
26.02 – Facebook for viderekomne
28.02 – Digitale aviser
05.03 – PowerPoint
07.03 – Excel for nybegynnere
12.03 – Windows 10
14.03 – Google’s tjenester
19.03 – Word for nybegynnere
21.03 – Word for viderekomne
26.03 – Instagram
28.03 – Netthandel
02.04 – Google’s tjenester
04.04 – Tips & triks Android
11.04 – Tips og triks iOS
25.04 – Word for nybegynnere
26.04 – Word for viderekomne

Kursene varer fra kl. 14-15:30, og hver person kan maks melde seg på 6 kurs av gangen. Påmelding gjøres i skranken i 2. etg på hovedbiblioteket, eller ved å ringe 38124910.

apr
26
fre
Fredagslunsj – Sørlandets litteraturpris
apr 26@11:30-12:30

Fredagsluns med utdeling av sørlandets litteraturprisVi deler ut Sørlandets Litteraturpris

Den store, litterære festdagen er kommet. Fagjuryen og publikum har valgt hvilke bøker som er de beste fra året som har gått. En skjønnlitterær bok og et sakprosaverk er stemt fram og vil motta heder og verdig omtale fra våre prisutdelere. Det blir også musikalsk innslag.

Tegneserieworkshop
apr 26@17:00-21:00
Tegneserieworkshop @ Kristiansand folkebibliotek | Vest-Agder | Norge

Hver fredag har vi tegneserieworkshop på biblioteket, her er alle velkomne!

apr
27
lør
Perleverksted på Vågsbygd bibliotek
apr 27@12:00-14:00
Perleverksted på Vågsbygd bibliotek @ Vågsbygd bibliotek

Vi har kjøpt inn perler i alle regnbuens farger, har brett du kan perle på og masse morsomme figurer. Passer for barn over 3 år pga. små perler.

Språkkafe på Vågsbygd bibliotek
apr 27@12:00-14:00

Språkkafé hver lørdag kl. 12-14.
Språkkaféen passer for alle som vil øve seg på å snakke norsk,
og for alle som kan norsk fra før og har lyst til å bli kjent med nye folk. Ingen påmelding, det er bare å møte opp. Velkommen!
Språkkaféens facebookgruppe:
https://www.facebook.com/groups/265675023886770/?source_id=217850884904031

apr
28
søn
Språkkafé på hovedbiblioteket
apr 28@12:30-14:30

Språkkaféen i hovedbiblioteket starter opp igjen søndag 9. september.
Vi ønsker både nye og gamle brukere hjertelig velkommen innom til språkkafé og hyggelig prat over kaffekoppen.

Ønsker du å delta som frivillig? Kom gjerne innom for å se hvordan vi jobber. Krav: du må  snakke godt norsk. Du kan være kvinne, mann, ung, eldre – vi trenger dere alle.

Familiesøndag
apr 28@13:00-14:00

MGP Bamse er en medrivende forestilling for barn, inspirert av sangkonkurransen Melodi Grand Prix Junior.

Her får du møte de fantastiske bamse-artistene Cassandra, Harald Hoppa, The Wunderfull Trees og Julie som synger, danser og underholder på sine særegne måter. Vi byr på et strålende husband og en programleder som binder det hele sammen. Og kanskje en kjendis?

Men denne forestillingen er ikke bare for barn og voksne. Selvfølgelig må du ta med bamsen din slik at den også får se! Det skaper ekstra stemning for alle på scenen og i salen. Alle bamser og alle barn får lært den fantastiske MGP Bamse-dansen!

Etter at alle artistene har fremført sine sanger skal det stemmes! Stem frem din favoritt. Kanskje vinner den? Da får du høre din favorittlåt som avslutning på hele showet.

Etterpå kan du få hilse på artistene og bandet.
Målgruppe: barn fra ca. 4 -10 år.
Varighet: Ca. 35 minutter

Produksjonsteam:
Ingvild Lindsjørn
Birk Gjermundbo
Tibor Teskeredzic

Arrangementet er gratis.

apr
29
man
Strikkekafe på Vågsbygd bibliotek
apr 29@17:00-19:00

Strikkekafé hver mandag kl. 17-19.

Strikkekaféens facebookgruppe:
https://www.facebook.com/groups/817003481751392/

apr
30
tir
Datakurs – Word for viderekomne
apr 30@14:00-15:30

datakurs våren 2019Nå har vi startet påmeldingen til vårens datakurs. Det blir gjensyn med tidligere emner, og noen nye kurs.

Her er oversikten:
05.02 – Min side – nytt bibliotekssytem
07.02 – Tips & triks Android
12.02 – Tips & triks iOS
14.02 – Facebook for nybegynnere
26.02 – Facebook for viderekomne
28.02 – Digitale aviser
05.03 – PowerPoint
07.03 – Excel for nybegynnere
12.03 – Windows 10
14.03 – Google’s tjenester
19.03 – Word for nybegynnere
21.03 – Word for viderekomne
26.03 – Instagram
28.03 – Netthandel
02.04 – Google’s tjenester
04.04 – Tips & triks Android
11.04 – Tips og triks iOS
25.04 – Word for nybegynnere
26.04 – Word for viderekomne

Kursene varer fra kl. 14-15:30, og hver person kan maks melde seg på 6 kurs av gangen. Påmelding gjøres i skranken i 2. etg på hovedbiblioteket, eller ved å ringe 38124910.

Spillklubben
apr 30@17:30-22:30
Spillklubben @ Hovedbiblioteket | Vest-Agder | Norge

Flere ulike spill – åpent for alle!

Translate »