Listen består av romaner og krimbøker utgitt på norsk i 2014. Du vil finne fengende fortellinger, kritiker- og publikumsfavoritter, og ikke minst mye oversatt litteratur. Flere av bøkene finnes som E-bok, digibok og lydbok. Kristiansand folkebibliotek er behjelpelig med å låne inn eksemplarer fra andre bibliotek (fjernlån), dersom lesesirkelen har behov for det. 

Ønsker din sirkel å få tilsendt leseliste på E-post? Ta kontakt med Else Marie Nesse.

Abrahamsen, MiRee: Nød hjelp (Vigmostad & Bjørke)
Om en moderne samaritanerinne og hennes kompromissløse bistand. En lett desillusjonert kvinne drar ut i verden for å yte sin egen, private nødhjelp. Hun tar utgangspunkt i Mor Teresas by, Kolkata, og fra et sykehus for døende i India fortsetter ferden til Kaukasus.

Alemayyehu, Haddis: Kjærlighet til graven (Bokvennen)
Kjærligheten kan overvinne alt, både sosiale forskjeller, fordommer og motstand fra slekt og venner. Til slutt kan den også bryte ned samfunnsordninger som begrenser den enkeltes frihet til å velge. I dette som er Etiopias mest berømte roman, får vi innsikt i forholdene i landet slik de var til langt inn i det 20. århundre.

Alexander, Nick: Hannah (Bastion)
Hva ville du ha gjort om din første kjærlighet kom tilbake for å tilby deg alt du noensinne har drømt om? Denne sommeren har Hannah klart å få med seg ektemannen Cliff på å leie et hus utenfor Grasse ved den franske riviera sammen med søsteren Jill og hennes homofile venn Tristan.

Allende, Isabel: Amandas gåte (Gyldendal) E-bok, digi, lyd
Isabel Allendes nye roman handler om en fryktløs ung kvinne som med alle midler forsvarer det hun elsker – og om familiens livreddende kraft. Amanda Martín er en selvstendig, lynskarp, men også egenrådig og sta tenåring.

Andersson, Lena: Rettsstridig forføyning (Gyldendal) E-bok
En mesterlig roman om forelskelsens systematiske selvbedrag. Ester Nilsson er poet og essayist og et fornuftig menneske i en fornuftig relasjon. En dag får hun en forespørsel om å holde et foredrag om kunstneren Hugo Rask.

Bai, Mina: Skam (Juritzen)
En sterk historie om hvordan en innvandrer kan møte og se det norske samfunnet. Men ikke minst er det også en fortelling vi alle kan kjenne oss igjen i, på den veien vi går for å finne den vi er.En sterk historie om hvordan en innvandrer kan møte og se det norske samfunnet. Men ikke minst er det også en fortelling vi alle kan kjenne oss igjen i, på den veien vi går for å finne den vi er.

Baker, Jo: Huset Longbourn (Gyldendal)
Stolthet og fordom – tjenestefolkets historie. Det er tidlig på 1800-tallet, og vi befinner oss på Longbourn, godset der Jane Austens Stolthet og fordom utspiller seg.

Bicakci, Baris: Vår store fortvilelse (Cappelen Damm)
Ender og Çetin er to ungkarer som nærmer seg 40-årskrisa, den ene en belest oversetter, den andre en bamsete bygningsingeniør. De to har vært bestevenner siden gymnaset og har etter mange års liv i ulike byer omsider realisert ungdomsdrømmen om å flytte sammen.

Bivald, Katarina: Leserne i Broken Wheel anbefaler (Gyldendal)
Leserne i Broken Wheel anbefaler er en romantisk og humoristisk feelgoodroman om vennskapets kraft, kjærlighet til bøker – og om å finne sin plass i tilværelsen. Alt begynner med en brevveksling mellom to vidt forskjellige kvinner, 28 år gamle Sara Lindqvist fra Haninge utenfor Stockholm og 65 år gamle Amy Harris fra Broken Wheel i Iowa.

 Bodden, Marlen Suyapa : Bryllupsgaven (Cappelen Damm)
Tenk deg at du til bryllupsdagen din fikk din søster i gave – som din slave. Da den velstående plantasjeeieren Cornelius Allen gifter bort datteren Clarissa, gir han henne en bryllupsgave: den unge slavekvinnen Sarah.

Burton, Jessie: Miniatyrmakeren (Pax)
En høstdag i 1686 banker atten år gamle Nella Oortman på døren til et av de flotteste bolighusene i Amsterdam. Hun er nettopp ankommet fra landsbygda for å starte et nytt liv som den styrtrike handelsmannen Johannes Brandts kone.

Cattaneo, Caterina: Jeg sluttet å telle dager (Juritzen)
Året er 1897. Om bord i en båt på vei til Bergen sitter Berly Marie Olsdatter. Hun har fått lepra og må forlate hjem og familie for å leve sammen med de andre spedalske på St. Jørgens hospital. Berly er overbevist om at sykdommen er en straff fra Gud fordi hun elsket feil mann, og overbeviser seg selv om at hun vil bli frisk, bare hun gjør bot. På hospitalet skal realiteten innhente henne. Der møter hun Kari, som skal bli hennes nære venn og allierte. De to kvinnene kommer enda nærmere hverandre etter at Dr. Armauer Hansen, mannen som oppdaget leprabasillen, utfører et grusomt forsøk på Kari. Leseren følger de to kvinnenes kamp mot sykdom og fornedring, for verdighet og kjærlighet.

Christiansen, Rune: Ensomheten i Lydia Ernemans liv (Oktober)
Har du lyst til å oppleve «skrivekunst på høyeste nivå», kommer du ikke utenom Ensomheten i Lydia Ernemans liv, Rune Christiansens usedvanlig poetiske roman. Den er tildelt Brageprisen 2014 i kategorien skjønnlitteratur.

Corasanti, Michelle Cohen : Mandeltreet (Schibsted) E-bok
Mandeltreet er en gripende og sterk beretning, som også er full av håp og optimisme. 1955. I en fattig palestinsk landsby, underlagt israelsk militærstyre, blir den 12 år gamle Ichmad vitne til at lillesøsteren på grusomt vis blir drept av en landmine.

Corporon, Yvette Manessis : Når sypressene hvisker (Cappelen Damm) E-bok
Sammen med den vesle datteren Evie er Daphne tilbake på den greske øya der hun tilbrakte så mange lykkelige somre sammen med sin yia-yia, sin greske bestemor. Om noen få dager kommer Stephen, mannen hun skal gifte seg med, og alt er klart for bryllup.

Crandall, Susan : Å slentre plystrende forbi kirkegården (Cappelen Damm)
Det er 4. juli 1963, den amerikanske nasjonaldagen, og Starla har fått husarrest igjen. Denne gangen fordi hun har knekt nesen på nabolagets plageånd. Det beste Starla vet er å se på paradene på nasjonaldagen, og hun greier å snike seg ut.

Enger, Thomas: Våpenskjold (Gyldendal)  E-bok, digi, lyd
En gammel hemmelighet. Et mørkt kapittel. Noen som er villig til å gå over lik. Dypt i de svenske skoger, på høstjaktens første dag, blir en eldre mann skutt og drept. Det var ikke et vådeskudd!

Fay, Kim: Den tapte historien (Bazar) E-bok
Vesten kjemper om å sikre seg skatter fra Det fjerne Østen. Dette er mennenes arena og Irene Bloom vet det så altfor godt. Til tross for sin enestående innsats for et amerikansk museum blir hun forbigått da sjefsjobben blir ledig.

Finsveen, Ellen Merete: Kardemommeloven (Vigmostad & Bjørke)
Det er vår i Oslo. Gjennom parkliv, fest og jobb raser ustyrlige hormoner i vakling mellom ung uansvarlighet og etableringsklart voksenliv. I denne lekne, vittige og velformulerte debutromanen møter leseren Anders, en livsglad kvinnebedårer, men også en sympatisk og ansvarsfull lege.

Fleming, Lea: Jenta under oliventreet (Apropos forlag)
Nok en gang serverer Leah Fleming en handlingsmettet roman full av forbudt kjærlighet, nære vennskap og umulige valg! Overklassejenta Penelope George vokser opp på den engelske landsbygda på 1930-tallet.

Ford, Jamie: Sanger til Willow Frost (Gyldendal)  Digi, lyd
Nok en gang serverer Leah Fleming en handlingsmettet roman full av forbudt kjærlighet, nære vennskap og umulige valg! Overklassejenta Penelope George vokser opp på den engelske landsbygda på 1930-tallet.

Gavalda: Anna: Billie (Samlaget) Digi, lyd
Billie og Franck er to utskot. Ho frå fattige og brutale kår, han er ein homofil rikmannsgut. På underleg vis finn deisaman. På ein fjelltur dett dei utfor ein skrent. Medan Billie strevar med å halde liv i Franck gjennom natta, fortel ho historia deira, frekk, humoristisk og rørande – akkurat slik vi likar Gavalda best.

Gifford, Elizabeth: Historien om huset ved havet (Silke) E-bok
I Skottland finnes myter om såkalte «selkies», et havfolk som er en krysning mellom menneske og sel – som en havfrue. Myten skal ha det til at det er et norsk opphav til dette … 1860 ankommer pastor Alexander Ferguson øya Harris, på Hebridene i Skottland.

Gunnerud, Jørgen: Sju dager i september (Kolon) E-bok
Sju dager i september følger tre historier som forenes i en fjordbotn i Vest-Finnmark. Et tysk flymannskap går på vingene i Frankrike på vei til Finnmark for å delta i angrepet på Murmansk-konvoien pq 18. Den andre historien skildrer Gustav Henriksen, fisker og krigshelt fra Narvik, hans familie og samfunnet som omgir ham. Den tredje personen som forviller seg inn i fortellingen er Kristian Kolseth, en etnografistudent fra Oslo, som er på feltarbeid for å studere byggeskikken til sjøsamene i Finnmark. Sju dager i september er intenst spennende og utfallet er usikkert til siste side.

Hayes, Terry : Jeg er pilegrim (Bazar) E-bok, lyd
En ung kvinne blir funnet drept på et nedslitt hotell, alle identifiserende kjennetegn er oppløst av syre. En far blir offentlig halshugget i den pulserende heten på et saudiarabisk marked. Liket av en ekspert i bioteknologi ligger uten øyne på en søppelplass i Damaskus.

Heivoll, Gaute: De fem årstidene (Tiden) E-bok, digi, lyd
De fem årstidene er en svært bevegende roman: full av nerve og med et usedvanlig vakkert språk. Heivoll skriver om sin bestefar.Han vil male. Når han pensjoneres skal han endelig få tid. I trettifire år har han vært konduktør på toget mellom Oslo og Stavanger, og til sammen har han tilbakelagt en strekning tilsvarende femtini ganger rundt jorden.

Hellberg, Åsa: Sonjas siste vilje (Gyldendal) E-bok
Det er aldri for sent å begynne på nytt. I hvert fall ikke hvis du arver noen millioner. Da 54-årige Sonja Gustavsson faller død om utenfor inngangen til Åhlens, får hennes tre bestevenninner seg en overraskelse.

Henriksen, Levi: Harpesang (Gyldendal) E-bok, digi, lyd
Et musikalsk undergrunnsmiljø, et himmelrom av sang Det er himmelsk sang plateprodusenten Jim Gystad en bakrusmorgen får høre i Vinger kirke. Stemmene fra benkeraden bak ham formelig løfter ham inn i evigheten, bort fra den trauste liksombluesen som han til daglig prøver å puste liv i. En fantastisk bok!

Hjorth, Vigdis : Et norsk hus (Cappelen Damm) E-bok
Alma er glad i det gamle tømmerhuset sitt med tomten som strekker seg opp mot skogen. Det er et ganske velstående nabolag, og hun er skilt, med voksne barn, og jobber som tekstilkunstner. For å overleve kreerer hun faner for korps og fagforeninger, og leier ut en del av huset.

Hoem, Edvard. Slåttekar i himmelen (Oktober) E-bok, digi, lyd
Slåttekar i himmelen er ein inspirert roman frå forfattaren av Mors og fars historie. Det er ei forteljing om det nye og det gamle landet, om arbeid, byrgskap og kjærleik, om å vere villig til å satse og om å gjere store offer. Edvard Hoems oldefar heitte Knut Hansen Nesje, men alle kalla han berre Nesje. Forteljinga i romanen begynner utanfor Molde i 1874, der Nesje er slåttekar i Reknes-lia og enkemann på andre året, med ein son å ta seg av. Plutseleg dukkar Serianna opp. Ho røyker pipe og får han med på seifiske, og saman finn dei kjærleiken. Snart er dei gift og får barn.

Hustvedt, Siri : Den flammende verden (Aschehoug) E-bok
Den ambisiøse installasjonskunstneren Harriet Burden kjemper for å bli anerkjent i en mannsdominert kunstverden. Gjennom det kontroversielle prosjektet Maskeringer, der hun skjuler seg bak tre mannlige kunstnere, setter hun sin identitet på prøve.

Ibrahim; Laila: Gule krokus om våren (Cappelen Damm)  E-bok
Bare sekunder etter at Lisbeth Wainwright er blitt født på en diger plantasje i Virginia, blir hun overlatt til Mattie, en av plantasjens slaver som skal være amme for barnet. Fra da av opptrer Mattie som stedfortreder for Lisbeths mor.

Jio, Sara: Morgengry (Cappelen Damm)
Ada forsøker å komme til hektene igjen etter en ulykke hun klandrer seg selv for. Hun bestemmer seg for å bryte opp fra det vante livet og alle minnene, og leier en husbåt på Lake Union i Seattle. Ikke lenge etter at Ada har flyttet inn, oppdager hun en gammel kiste som har tilhørt en kvinne som har bodd på båten før.

Joinson, Suzanne: En dame med sykkel i Kashgar (Vigmostad & Bjerke) E-bok
Det er året 1923. Den ivrige syklisten Evangeline English ankommer oldtidsbyen Kashgar sammen med søsteren Lizzie og deres energiske leder Millicent for å misjonere. De møter motstand og opprør. Eva begynner å skrive på boken «En syklende dames opplevelser i Kashgar».

Junker, Merete : Venuspassasjen (Gyldendal) E-bok
En sannhet som gjør alle til fiender. Også dem du stoler mest på. Natt til 17. mai 1968 forlot Gunnar Eie bilen sin på kaia i Skien med nøklene i. Han etterlot seg kone og tre tenåringsdøtre, og dukket aldri opp igjen.

Kazinski, A.J : En hellig allianse (Gyldendal) E-bok
Makt og korrupsjon i de europeiske kongehus Eva Katz føler at livet har gått i stå. Hun er 35 år, har akkurat mistet journalistjobben i en stor avis og bor alene i et falleferdig rekkehus. Kjæresten døde før de rakk å flytte sammen.

Kidd, Sue Monk : Bursdagsgaven (Gyldendal) E-bok, digi, lyd
«Elleve år gammel eide jeg en slave jeg ikke kunne sette fri.» Charleston, 1803: I den rike, hvite Grimké-familien er alle samlet for å feire datteren Sarahs elleveårsdag. Men da foreldrene presenterer den jevnaldrende slavejenta Hetty Handful som Sarahs bursdagsgave, sier hun bestemt nei.

Klougart, Josefine: Stigninger og fall (Heinesen)
Med sine poetiske og sansemettede romaner har danske Josefine Klougart (f. 1985) markert seg som et hovednavn i nyere nordisk litteratur. For debutromanen Stigninger og fall ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2011.

Kristensen, Mirjam: Jeg har ventet på deg (Oktober) E-bok
Det er 1942. På en liten øy på sørlandskysten virker krigen langt unna. Søstrene Paula, Matilde, Edit og Milly Olsen har mistet faren, og må arbeide hver dag, om kveldene leser de engelske romaner og drømmer seg bort.

Lark, Sara: Maorienes sang (Bazar) E-bok
Det er 1942. På en liten øy på sørlandskysten virker krigen langt unna. Søstrene Paula, Matilde, Edit og Milly Olsen har mistet faren, og må arbeide hver dag, om kveldene leser de engelske romaner og drømmer seg bort.

Lynch, Jim: Når havet stiger (Font)
En uforglemmelig natt sniker 13 år gamle Miles O’Malley seg ut av huset for å utforske fjæra i Puget Sound på jakt etter skalldyr. I stedet oppdager han noe svært usedvanlig: en sjelden kjempeblekksprut.

Maalouf, Amin: De forvillede (Pax)
I Amin Maaloufs nye roman blir eksilforfatteren Adam oppringt i Paris av sin gamle bestevenn Mourad, som ligger for døden i Libanon. Adam har ikke vært hjemme på 26 år, men reiser straks av sted for å treffe vennen – men er for sent ute.

Martin-Lugand, Agnès: Lykkelige mennesker leser og drikker kaffe (Cappelen Damm)
Det er et år siden Diane mistet mann og barn, og hun sliter med å gå videre i livet. Til slutt bestemmer hun seg for å reise til Irland, dit familien hadde planer om å dra før ulykken. Hun finner fram et kart og setter fingeren på en liten landsby på kysten.

Milchman, Jenny: Dekke av snø (Pantagruel)
Iskalde grøss fra kritikerrost krimdebutant! En kvinnes jakt på sannheten om sin døde ektemann! En bemerkelsesverdig debut som får det til å løpe kaldt nedover ryggen din! Hvor godt kjenner du egentlig dine nærmeste? Under dekke av snø gjemmer de mørkeste hemmeligheter seg! Jenny Milchman har skrevet en mørk og spennende sidevender, som sakte avslører lag etter lag med skremmende hemmeligheter i en liten fjellandsby, som er dekket av snø.

Modiano, Patrick : Søndager i august (Cappelen Damm)
Patrick modiano ble tildelt nobelprisen i litteratur I 2014. Nice i regn. En stor diamant. Et ungt par. En forsvinning. Det er dette som danner utgangspunktet for fortellingen i Patrick Modianos Søndager i august.

Modiano, Patrick: Gater i mørke (Cappelen Damm)
Hva er det igjen etter et menneske? Et bilde på bunnen av en skuff eller en eske, noen opptegnelser i offentlige arkiver, en journal, noen minnebrokker hos dem man har kjent og som ennå lever.

Montefiore, Santa: Sommerpaviljongen (Bastion)
Vakkert plassert på åssiden ligger den storslåtte eiendommen til familien Frampton. Her har de gjennom generasjoner bygget sin tilværelse, men eiendommen skjuler også en godt bevart hemmelighet. Lord Framptons plutselige død sjokkerer alle, men for noen oppleves testamentet hans som nesten like rystende: Lorden har etterlatt alt til en ung og ukjent kvinne.

Moriarty, Liane: Ektemannens hemmelighet (Pantagruel)
«Min elskede Cecilia, hvis du leser dette betyr det at jeg er død …». Cecilia Fitzpatrick er lykkelig gift med John-Paul, inntil hun finner et brev som ektemannen skrev for mange år siden. I brevet står det noe som vil forandre alt i livet hennes.

Mytting, Lars: Svøm med dem som drukner (Gyldendal) Digi, lyd
Forfatteren bak bestselgeren Hel ved har skrevet en fantastisk, episk roman. Her er Shetland, krig, kjærlighet, familietragedie, flammebjørk, hav, storm og stillhet! Et storverk. Dette må du bare lese! Han har skrevet noe som sannsynligvis er årets mest medrivende roman, en bred fortelling som må kunne kalles hans definitive gjennombrudd som forfatter.

Nisja, Gunn Marit: Olivensteinen (Juritzen)
Vertshuset Tree of Life ved Gizapyramidene i Egypt er et hus med to personligheter. Et livlig samlingspunkt for lettkledde turister og et strengt, privat familieliv der spesielt datterens ære voktes. Hoda er 18 år og rives mellom de to kulturene.

Oates, Joyce Carol: Karthago (Pax)
Når en tenåringsjente forsvinner i Adirondack-fjellene, rystes den lille byen Karthago i grunnvollene. Mens faren, Zeno Mayfield, og andre frivillige leter utrettelig etter den savnede Cressida, oppdages det en mistenkt som står Mayfield-familien ubehagelig nær: Den dekorerte Irak-veteranen Brett Kincaid, som inntil nylig var forlovet med Cressidas vakre storesøster.

Ohlsson, Kristina: Papirgutten (Gyldendal) Digi, lyd
Det finnes en gammel myte om en fremmed som blir kalt Papirgutten. Som stjeler barn og tar livet av dem. Som kommer i mørket og ikke skyr noe i jakten på sine ofre. Myten tilhører fortiden, og i dag er det nesten ingen som husker det gamle sagnet.

Paasilinna, Arto: Den klønete skytsengelen (Achehoug) Digi, lyd
En solfylt dag samles fem hundre engler for å gjennomføre det årlige grunnkurset for skytsengler. En av kursdeltakerne er den nylig avdøde religionslæreren, Sulo Auvinen. Som menneske har han vært en ganske klumsete type, som engel er han staselig: Vingebredden er på hele ti meter. Sprø humor i kjent Paasilinna måte.

Ragde, Anne B.: Jeg har et teppe i tusen farger (Oktober) Digi, lyd
«Det er så fint å snakke om mat med deg, mamma. Lage det, spise det, snakke om det. Men husker du at jeg noen gang tok deg på fanget og koste med deg? Var nær deg? Jeg rakk akkurat å la mitt eget blikk flyte vekk før det møtte hennes».

Rasmussen, Rebecca: Det skjedde i Evergreen (Pantagruel)
En viktig og gripende bok om identitet, håp og søskenkjærlighet.

Rilet, Lucinda: Den italienske jenta (Cappelen Damm)
Rosanna Menici vokser opp i Napoli, som datter av fattige, strenge og arbeidsomme foreldre. En venn av familien, Roberto Rossini, er operasanger, og Rosanna drømmer om å følge i hans fotspor og bli operasangerinne. Rodriguez, Deborah: Den lille kafeen i Kabul.

Sendker, Jan-Philipp: Kunsten å være den man er (Cappelen Damm) MP3
Det har gått ti år siden Julia besøkte farens hjemland, Burma. Til tross for at hun er en vellykket advokat på Manhattan, føler hun seg utslitt og ulykkelig. Til slutt bestemmer hun seg for å reise tilbake til Burma og besøke broren U Ba.

Solomons, Natasha: En oversikt over forsvunne ektemenn (Cappelen Damm)
Når Juliet Montagues ektemann forsvinner, er det som om Juliet også blir borte. I det jødiske samfunnet hun tilhører er hun usynlig, selv om hun er mor til to barn. Men på 30-årsdagen sin gjør hun noe uventet.

Stifoss-Hanssen, Ellisiv: La meg sove til dette bare er en drøm (Vigmostad & Bjørke)
Mia legges inn på sykehus for behandling av livmorhalskreft. Det er akkurat slutt med kjæresten Anne-Marie. På sykehuset flyter Mias tanker og følelser mellom fortid, nåtid og fremtid. Hva skjer med bevisstheten når sykdom og behandling tar kontroll over kroppen? La meg sove til dette bare er en drøm er en stille, nær og intens fortelling om hvor brutal sykdom kan være, om hvor vanskelig kjærlighet kan være, og om hvorfor noen må skrive.

Swarup, Vikas: Den tilfeldige lærling (Bazar)
Hva ville du ha gjort hvis en styrtrik industrimagnat plutselig bestemte seg for å gjøre deg til administrerende direktør i selskapet sitt? Tidligere erfaring ikke nødvendig. Det er bare én hake: Du må bestå sju tester fra «livets ABC».

Tan, Amy: Forundringens dal (Juritzen)
Amy Tan bekrefter sitt rykte som en mesterlig historieforteller, og skaper spennende scener, uforglemmelige karakterer og utrolige plot.

Tartt, Donna: Stillitsen (Tiden) E-bok
Oliver Twist møter Breaking Bad i nervepirrende og dypt rørende langleser fra Donna Tartt. Tenåringen Theo Decker får livet snudd på hodet da moren blir drept i et terrorangrep ved et kunstgalleri i New York.

Vargas LLosa, Mario: En diskre helt (Gyldendal) E-bok
En diskré helt er en frodig og humoristisk roman, med en melodramatisk undertone, som utspiller seg i dagens driftige Peru. En diskré helt forteller historien om to personer. Den ene, ryddige og trivelige Felícito Yanaqué, en liten bedriftseier i Piura, blir utsatt for utpressing.

Værøyvik, Sissel: Rakels bok (Gyldendal) Lyd
En kvinne med en fortid. En kvinne med en fremtid. Har de noe å gi hverandre? Foreldrenes dramatiske død bringer Ella fra New York hjem til Bergen for å gjøre opp boet etter dem. Den gamle villaen huser også en leieboer, den eldre kvinnen Rakel, som med sin særegne væremåte både frastøter Ella og vekker hennes nysgjerrighet.

Webb, Katherine: Det forbudte barnet (Gyldendal) E-bok, digi, lyd
Det forbudte barnet er en dramatisk og oppslukende fortelling om to sterke kvinner som er villig til å risikere alt for å avsløre knusende og svikefulle løgner. Bath, 1821: Innerst i Lansdown Crescent på et høydedrag over byen, ruver herskapshuset til den rike og innflytelsesrike Alleyn-familien.

Westö, Kjell: Svik 1938 (Pax)
Helsingfors, 1938. Adolf Hitlers ekspansjonspolitikk i Europa vekker både sinne og beundring, ikke minst i den såkalte Onsdagsklubben, et uformelt diskusjonsforum som består av et knippe gamle venner av advokaten Claes Thune. Men Europas splittelse merkes også i Onsdagsklubben, og Thune mister etter hvert troen på at det er noen nytte i samtalene. Han engasjerer seg i utenrikspolitikken, men ikke i mye annet. Han er nyskilt og trist, og legger heller ikke særlig krefter i advokatbyrået sitt. Heldigvis har han god hjelp i sin nyansatte sekretær, den skikkelige og dyktige fru Wiik.

Williams, John: Stoner (Cappelen Damm) E-bok, digi, MP3
Den beste amerikanske romanen du aldri har hørt om» The New Yorker William Stoner er født mot slutten av det 19. århundre i en lutfattig bondefamilie i Missouri. Han blir sendt til universitetet for å studere agronomi, men forelsker seg i stedet i litteratur og omfavner livet som akademiker. Etter som årene går, møter Stoner motgang på motgang.

Zevin, Gabrielle: Herr Fikrys litterære liv (Silke) E-bok
A.J. Fikry er ingen lykkelig mann, og bokhandelen hans på den lille øya nordøst for New York har tapt magien. Etter at A.J. mistet sin kone, tilbringer han kveldene med en flaske vin istedenfor med en bok. Han trekker seg tilbake fra folk og blir vanskelig å ha med å gjøre. Øyboerne rister på hodet og vet ikke hva de skal gjøre for å hjelpe sin bokhandler. En morgen våkner A.J. etter nok en kveld med altfor mye vin. Til sin forskrekkelse oppdager han at den verdifulle førsteutgaven av Edgar Allen Poes debutbok er stjålet! Og med den forsvinner A.J.s håp om å ha råd til å flytte fra øya og skape seg et annet liv. Men tragediene følges av et mirakel. Innerst inne i bokhandelen, like ved den lille avdelingen med barnebøker, finner A.J. en dag et barn, ei lita jente. Ved siden av henne ligger det et brev. Der står det at jenta heter Maya, at hun er to år gammel og at moren hennes ikke greier å ta seg av henne. Moren har etterlatt Maya på det beste stedet hun kan tenke seg – hos noen som elsker bøker – og hun ber A.J. om å ta godt vare på den lille. Dette snur opp ned på alt.

 

De fleste omtalene er hentet fra Bokkilden.no

 

 

 

 

Translate »