Barbara.
Tyskland, 2012.
Regi: Christian Petzold.
Med Nina Hoss, Ronald Zehrfeld.

DDR, 1980. Legen Barbara har søkt om utreisetillatelse til Vest-Tyskland. Der har hun en kjæreste, de treffes som hastigst når han har forretninger i øst. Søknaden blir avslått, og hun blir forvist til et sykehus i en mindre by ved Østersjøen. Her får hun med jevne mellomrom besøk av Stasi, som roter gjennom leiligheten og utsetter henne for ydmykende kroppsvisitasjon.

Hennes nærmeste overordnede på sykehuset, Andre Reiser, betror henne at han også mistet jobben på et større sykehus i Berlin, fordi han gjorde en fatal feil. Han fikk beholde jobben som lege mot å gå med på rapportere til Stasi. Han virker som et varmt menneske, – men kan hun stole på ham? Det lurer vi også på, – og det er noe av det som gjør denne filmen så spennende.

Barbara gjør en god innsats på sykehuset, blir elsket av pasientene, beundret av Reiser. Samtidig holder hun kontakten med kjæresten, de forbereder begge hennes flukt til vesten.

Den østtyske landsbygda skildres ikke som noe trist og klaustrofobisk, – det frodige landskapet er en stor kontrast til behandlingen Barbara utsettes for av Stasi. Denne motsetningen gjør filmen mer troverdig. Og helt til siste scene er vi ikke sikre på hva Barbara velger – å flykte, eller å bli?

Det er mesterlig gjort av regissør Petzold og skuespillerne.

Anbefalt av Karin Lien.

Trykk her for å holde av filmen

Translate »