Jahren er forsker innen plantegeologi, fra USA og har nettopp flyttet til Norge. TIME Magazine har kåret henne til en av de 100 mest innflytelsesrike personer i vår tid.

I denne boken skriver hun om sine personlige erfaringer som planteforsker. Den har en biografisk form, med fakta om planter innimellom. Og det blir aldri kjedelig! Hun beskriver sitt forsker- og privatliv veldig godt. Med dybde og humor skriver hun om vekst og overlevelse, for både mennesker og planter.

Jahren har norske aner og vokser opp i Minnesota. Familieklimaet er preget av lite følelser, stillhet og fysisk kulde. I farens laboratorium er det derimot annerledes. Her starter fascinasjonen for vitenskapen.

Hun forteller om veien fremover i et mannsdominert felt, kampen om forskningsmidler, diskriminering, manglende anseelse, og knekken som kom etter å ha forstrukket seg. Hun sier: «Jeg har blitt fortalt at jeg ikke kan gjøre det jeg vil gjøre fordi jeg er en kvinne, og jeg har blitt fortalt at jeg bare har fått lov til å gjøre det jeg har gjort, fordi jeg er kvinne». Hun skriver livaktig om vennskap og det å finne kjærligheten. Kollegaen Bill er hennes klippe- sammen står de mot resten av verden.

Kunnskapen hennes er enorm. Visste du at for 45 millioner år siden var det skoger over Arktis, og at trærne levde helt fint i stupmørket der oppe? I tre mnd. hvert år? Jahren vet slikt. Og skriver om det på sin egen energiske måte, lekent og med skjeve synsvinkler.

Jeg ble både rørt og inspirert av hennes historie og lærte mye om både fossiler, jorda og plantelivet.

Anbefalt av Terese Aasheim

Klikk her hvis du vil låne boka

Translate »