Klikk for å vise på kart
Når:
30. mars 2019-30. april 2019 heldags
2019-03-30T00:00:00+01:00
2019-05-01T00:00:00+02:00
Hvor:
Hovedbiblioteket
Rådhusgata 11
4611
Pris:
Gratis
Kontakt:
Helge Dyrholm
482 97 077

Odelsgutten
som ville bli fotograf

Om Andreas T. Mæbø
bonde og fotograf fra Justøya

Utstillingen er laget av
fotograf Trygve E. Tønnesen

Andreas T. Mæbø ble født 8.12.1884 på Justøya. Sønn av Anne Elisabeth (kalt Lisa) og Adolf Andreas Tønnesen. Mor til Andreas var husmor og gårdbruker, far var partsreder og skipper på barken ”Skjald” av Lillesand.

Andreas vokste opp som enebarn, skulle og måtte etter hvert overta gården. Men, en gang i ungdomsårene, hadde Andreas fattet interesse for fotografering, og ville gjerne bli fotograf. Det var nok egentlig en umulighet, men han gikk faktisk i fotograflære i Moss omkring 1905.

Det er imponerende å tenke på at en ung mann fra ei lita øy langs Sørlandskysten får en slik utdannelse i begynnelsen av det forrige århundret. På den tiden var kanskje foreldrene til Andreas forholdsvis godt stilt, men at de allikevel ga han lov til å lære noe så, i de flestes øyne, unyttig, var vel kanskje mest imponerende. Det var en lang reise, men det var kanskje lettere å komme fra Justøya til Moss i 1905, enn det er i dag. Reisende kunne gå om bord i rutebåten på Brekkestø brygge, og gå i land på brygga i Moss.

Etter han var ferdig med læretiden, gikk han på Holt Landbruksskole rundt 1908. Han innså nok at han måtte drive gården, og være fotograf på fritiden.

I 1915 giftet Andreas seg med Gunda Petrine Nordbø fra Froland, etter et frieri som var både originalt og enkelt.
Gunda var tjenestejente på gården, og denne dagen satt hun og plukket kirsebær i toppen av et tre. Andreas sa; ”Min kjære Gunda, stig ned av treet, kom inn i mitt hus og bli min hustru”. Gunda kom raskt ned, og på den måten ble Gunda og Andreas forlovet.

På Mæbø drev de gården sammen, og i tillegg hadde de oppdrett av sølvrev.

Sikkert et strevsomt liv, men Andreas fotograferte i alle sammenhenger; familiesammenkomster, utflukter, brylluper, døde på likstrå, begravelser, alle emissærene som kom til øya, barn, landskap osv.
Kameraet var enkelt, og var laget for å bruke glassplater i størrelsen 9x12cm. Motivet en så på mattskiva, var mørkt og på hodet. Ikke enkelt. Motiver i bevegelse var utelukket. På gruppebilder der barn er med, ser en at barnehodene mange ganger er uskarpe siden eksponeringstiden kunne være flere sekunder lang.

Gunda og Andreas fikk tre barn: Alfred, Anne Elisabeth og Gunvor. Gunvor, som bor i Randesund, husker sin mor og far som kjærlige og omsorgsfulle. Som liten var hun med sin far da han fremkalte og kopierte bilder i et provisorisk mørkerom – på kjøkkenet hvor vinduene ble blendet og fremkallingsskålene stod på ei plate på benken.

Hele livet var Andreas søndagsskolelærer, og Justøy kapell sto hans hjerte nær, både som styremedlem i kapellstyret og som frivillig medarbeider i kapellet.

Bildene som vises på denne utstillingen, er bare en brøkdel av alt han har fotografert. Noe av grunnen til dette, er at i gamle dager ble bildene sjeldent forstørret, det ble kun tatt kontaktko

pier av glassplatene eller filmene. Som kontaktkopier i størrelsen 9x12cm, så bildene skarpe ut, men når de skal forstørres til 30x40cm eller enda større, er skarpheten på mange av glassplatene for dårlig.

Men, når alt stemte, er kvaliteten veldig god, noe som synes på mange av de utstilte bildene.

Som dere ser av tekstene, er de på mange av bildene mangelfulle både når det gjelder navn, sted og årstall. Det eneste sikre, er at de fleste bildene er tatt på, eller i nærheten av Justøya. Hvis noen har mer informasjon om bildene, eller korrigeringer til tekstene, er det veldig fint om disse blir gitt til undertegnede.

Utstillingen er en hyllest til en hedersmann som var tro mot sine idealer, og som greide å få en utdannelse i et fagfelt som var langt utenfor det de fleste forbandt med noe nyttig i begynnelsen av det forrige århundre.

I ærbødighet
Trygve E. Tønnesen
Fotograf, født i Brekkestø
og i slekt med Andreas

Vi takker Lillesand by- og sjøfartsmuseum for
støtte til produksjon og første visning 2015.

Translate »