Klikk for å vise på kart
Når:
11. desember 2018@19:00-20:00
2018-12-11T19:00:00+01:00
2018-12-11T20:00:00+01:00
Hvor:
Hovedbiblioteket
Rådhusgata 11
4611 Kristiansand
Norge
Pris:
Gratis
Kontakt:
Randi Berge Wandrup
911 66 978

I denne søte juletid

Julefortellingen har gjort comeback i vår tid. Det skyldes en kraftig renessanse for gode, gammeldagse julehefter, der det skrevne ord står i sentrum, ikke tegneserier. Velkommen til Litteraturkritikk live – julespesial på biblioteket. Vi byr på bokanmeldelser på direkten fra scenen med to interessante og interesserte lesere. Filosof Einar Duenger Bøhn og litteraturforsker Bjarne Markussen analyserer og diskuterer vanligvis to av bokårets viktigste bøker. Det gjør de to professorene med innlevelse og tyngde. Denne gangen kaster de i seg en litterær julemiddag.

Lukas 2. 1-20: «Juleevangeliet» (ca. år 70 e. Kr.)
Charles Dickens: «En julefortelling» (1843)
Carl Barks: «Jul på Bjørnefjell» (1947)
Vigdis Hjorth: En julefortelling» (2015)
Maja Lunde/Lisa Aisato: «Snøsøsteren. En julefortelling» (2018)

«Juleevangeliet» – Luk 2. 1-20, nedtegnet av evangelisten Lukas, er den bibelske teksten som leses i kirken og i de mange hjem på selveste julaften. Men hvor god er den litterære teksten? Hva mener våre professorer om kvaliteten på verket? Og hva med den mest klassiske av alle julehistorier, Charles Dickens «En julefortelling»? Har den fremdeles den samme kraften 175 år etter at den ble utgitt?

Herborg Kråkevik er redaktør for «Juleroser», der Vigdis Hjorth er blant bidragsyterne. Hennes novelle, «Julaften» handler om en alkoholtørst mor som får besøk av sine tre barn og familier. Klarer hun å begrense seg gjennom julekvelden? Novellen ble for øvrig skrevet før «Arv og miljø» ble utgitt.

Som enkelte kanskje vet, inspirerte Dickens’ historie Disney-tegneren Carl Barks til å finne opp onkel Skrue, etter figuren Ebenezer Scrooge. Han ble introdusert i den lange historien «Jul på Bjørnefjell» (1947), som er en slags versjon av «En julefortelling». Også nevøen Donald og hans nevøer Ole, Dole og Doffen er med i dramaet.

«Snøsøsteren. En julefortelling» er en helt ny utgivelse fra suksessforfatteren Maja Lunde med illustrasjoner av Lisa Aisato. Boka har uten tvil tatt landet med storm.

Vil de to kritikerne bli enige om kvaliteten i disse bøkene? Det er høyst uvisst. Temperaturen pleier å stige betraktelig under deres analyser.

Les bøkene og møt opp! Eller bare møt opp til en inspirerende litterær samtale helt utenom det vanlige.

Skjer i 2. etasje på biblioteket.

Translate »