Kristiansand Folkebibliotek inviterer til en helt spesiell begivenhet i november. Det er en sensasjon at Sylfest Lomheim vil lese opp sin første roman i våre lokaler – før boken er kommet ut på trykk. Den blir lest opp live av den debuterende dikteren. Altså en litterær premiere, som biblioteket har fått æren av å arrangere.

Den populære foredragsholderen, språkprofessoren, spaltisten, kåsøren og sjarmøren kaller romanen sin for «Andre samuelsbok». De første som får høre den, er bibliotekets publikum. Vi følger opp tradisjonen med at romaner i eldre tider ble trykt som føljetonger i aviser eller tidsskrifter, før de ble utgitt i bokform.

Lomheim vil personlig lese den opp tre lørdager på rad, med start lørdag 10. november. Det eneste som er verdt å skrive om, er mord og kjærlighet, mente Aksel Sandemose. I Lomheims bok finner du begge deler. Pluss masse annet rart, i samtaler mellom folk med en viss livserfaring, der de reker omkring i livet sitt.

Romanen starter på Grønland i Oslo, men gjør avstikkere til Lomheims hjemtrakter i Sogn og til Paris, der han også er lommekjent. Teksten er full av verdenslitterære referanser. Boka er ført i pennen på det vakreste og mest korrekte nynorsk, framført med Lomheims velkjente og velklingende røst.

Etter at romanen er ferdiglest, vil arrangementet bli avsluttet med en samtale ledet av Fredrik Wandrup med to av de som har fulgt denne spennende opplesningsserien i tre deler.