feb
23
fre
Fredagslunsj – Oddbjørn Johannessen: Brevskriveren Knut Hamsun
feb 23@11:30

Knut Hamsun og Harald Næss

Knut Hamsun var en genial forfatter, også når han skrev brev. Gjennom hele sitt lange liv sendte han fra seg alt fra personlige bekjennelser til brev som angikk bøker og utgivelser. De mest overraskende betroelser veksler med prosaisk informasjon. Uansett merker man Hamsuns stilistiske klo, hans evne til å nagle leseren til arket.

Professor Harald Næss var den som tok på seg det formidable arbeidet med å samle disse brevene. Næss var fra Kristiansand og døde i fjor i sin hjemby, 91 år gammel. Han virket i mange år i USA, ved universitetet i Madison, Wisconsin. Der var han en populær foreleser og et levende leksikon når det gjaldt alt som hadde med Skandinavia å gjøre. Sammen med Sigmund Skard redigerte han flere bind med amerikansk-skandinaviske studier. Selv bidro han med boka «Knut Hamsun og Amerika» i 1969. Han skrev også en norsk litteraturhistorie på engelsk.

Mange mener likevel at hovedverket hans var utgivelsen av seks bind med Knut Hamsuns brev, som er av uvurderlig verdi både for Hamsun-lesere og for forskningen rundt den norske dikteren. På denne ukas fredagslunsj forteller Oddbjørn Johannessen om brevene og Næss’ arbeid for å samle dem.

mar
2
fre
Fredagslunsj – Alf Kjetil Walgermo: «Røff guide til Bibelen»
mar 2@11:30

Hva står egentlig i Bibelen? Bøkenes bok, som den ofte blir kalt, er en del av verdenslitteraturen, men også et hellig skrift for to milliarder kristne. Forfatter og kulturredaktør i Vårt Land, Alf Kjetil Walgermo, forklarer betydningen av både Det gamle og Det nye testamentet for dagens mennesker i samtale med Randi Berge Wandrup.

mar
9
fre
Fredagslunsj – Olav Vesaas: «200 års jubileum for Vinje»
mar 9@11:30

I år er det 200 år siden en av gigantene i norsk litteratur, Aasmund Olavsson Vinje, ble født i Telemark. Vinje var kjent som nynorsk-pioner, lyriker, avismann og for sitt berømte «tvisyn». Hans biograf Olav Vesaas forteller om denne myteomspunne skikkelsen.

mar
16
fre
Fredagslunsj – Annabelle Despard: «Våren er en gammel mann»
mar 16@11:30

En av Kristiansands store forfattere, Annabelle Despard, kommer denne våren med en ny diktsamling. Hva mener hun med den forunderlige tittelen «Våren er en gammel mann»? Despard leser og forteller om sitt forfattervirke.

mar
23
fre
Fredagslunsj – Lars Petter Sveen: «Fem stjerner»
mar 23@11:30

Lars Petter Sveen fra Fræna i Møre og Romsdal er en av våre mest oppsiktsvekkende unge forfattere. Hans roman «Guds barn» (2014) er solgt til en rekke land. I fjor kom han med første bind av verket «Fem stjerner», om fem barn som flykter fra Somalia, skildret med sterk innlevelse. Møt ham i samtale med Fredrik Wandrup.

apr
6
fre
Fredagslunsj – Knut Mæsel: Da krigen kom til Kristiansand
apr 6@11:30

Knut Mæsel er som lokalhistorisk autoritet et velkjent navn for kristiansandere. En av hans mange bøker er «Kristiansand i krig – 9. april 1940». Mæsel forteller hva som skjedde denne skjebnesvangre dagen, da tyske krigsskip kom seilende inn fjorden og erobret byen.

apr
13
fre
Fredagslunsj – Olaug Nilssen: «Tung tids tale»
apr 13@11:30

Forfatteren Olaug Nilssen har fått overstrømmende kritikk for sin bok «Tung tids tale», en tittel hentet fra Halldis Moren Vesaas. Boka, som fikk fjorårets Bragepris, handler om hvordan det er å være foreldre til et autistisk barn. Hun forteller om boka og sine personlige erfaringer i samtale med Randi Berge Wandrup.

apr
20
fre
Fredagslunsj – Sørlandets litteraturpris!
apr 20@11:30

Denne fredagen blir Sørlandets litteraturpris delt ut på biblioteket, en i klassen skjønnlitteratur og en for sakprosa. Spenningen vil være stigende helt fram til denne dagen. Kandidatene blir bekjentgjort på bibliotekets hjemmesider onsdag 7. februar.

apr
27
fre
Fredagslunsj – Maja Lunde: «Bienes historie» og «Blå»
apr 27@11:30

Maja Lunde har gjort en formidabel suksess både hjemme og ute etter at hun utga romanen «Bienes historie» i 2015. Spesielt i Tyskland har boka månedsvis på toppen av bestselgerlistene. I fjor fulgte hun opp med «Blå», den andre romanen av en planlagt kvartett med miljøperspektiv. Lunde er også kjent som barnebokforfatter. Møt denne spenstige forfatteren i samtale med Randi Berge Wandrup.

mai
4
fre
Fredagslunsj – Janneken Øverland: Bjørg Vik – Kvinne, pionér og forfatter
mai 4@11:30

Bjørg Vik døde i januar. Hennes forfatterskap har betydd enormt for å bringe et kvinnelig perspektiv inn i litteraturen og kjønnskampen. Som litteraturhistoriker har Janneken Øverland satt nettopp denne delen av litteraturen på dagsordenen. Møt henne i en samtale om Bjørg Viks betydning med Fredrik Wandrup.

Translate »