feb
6
tir
Utstillingen «Ting vi har felles»
feb 6-jun 24 heldags
Tirsdag 6. februar åpnet vi utstillinga «Ting vi har felles».
Vest-Agder-museet har i samarbeid med Kristiansand folkebibliotek laget en utstilling som heter «Ting vi har felles». I prosjektet, som er støttet av Vest-Agder fylkesbibliotek, ble seks av Kristiansands innbyggere fra ulike nasjoner invitert på besøk i Kristiansand museums gjenstandsmagasin. Blant «typisk norske» museumsgjenstander som trau og mangletre ble de bedt om å finne noe som minnet om deres hjemland. I magasinene, som er selve hjertet av museet, hvor noe av det viktigste for Vest-Agders historie blir bevart, fantes mange felles referanser. Gjenstandene i Vest-Agder-museets samling har mange likhetstrekk med gjenstander fra lokalkulturer i andre deler av verden – dette kan du se i utstillingen «Ting vi har felles».
I tillegg står nå de nye lokalene til hovedbibliotekets lokalsamling ferdig – dette inkluderer også vår nye retro-krok, med historiske møbler og inventar.
Velkommen!

Programmet under åpningen 6. februar: 

  • Musikkinnslag ved Miriam Soto Aguilar, Mauricio Caamano og kulturskoleelev Máni Snær Ruiz Kolbrúnarson
  • Offisiell åpning ved kulturdirektør Stein Tore Sorthe
  • Presentasjon av utstillingen ved Vest-Agdermuseet, og noen av de som ble invitert til å finne «sin» museumsgjenstand

mar
6
tir
Sjømannsliv på 1970-tallet
mar 6-mar 31 heldags

I slutten av november 1976 var Trygve E. Tønnesen om bord i M/S «Mosbay» ei uke mens båten var i Rouen og London. Mens de ventet på at de skulle gå mot Lagos, fotograferte han mannskapet i arbeid og fritid. Av dette ble det en utstilling som nå kan sees i bibliotekets foajé. Vi håper mange vil glede seg over bildene fra denne ganske nære fortiden, og kanskje finner noen bilder av folk de kjenner?

40 år senere kontaktet Tønnesen mannskapet fra den gang, og intervjuet noen dem. En egen folder om deres liv til sjøs og på land, finner du like ved utstillingen.

mar
20
tir
Førstereis – Eivind Berthelsen
mar 20-apr 30 heldags

Eivind Berthelsen er selvlært. Med lidenskap for gamle ting falt Berthelsen spesielt for eldre filmlerret og tenkte at disse var som gamle papyrusruller som kunne males på.

I Berthelsens kunstneriske univers er vekting av farger fremtredende. Samtidig er alltid noe på skakke i bildene slik det også er i livet. Ansiktene er ikke fjes. Ansiktene er førspråklige spor av karaktertrekk og følelser.

Berthelsen arbeider som sykehusprest på Sørlandet sykehus. Hans seilas over verdenshavene og i livet er fargerik. Han er fullbefaren matros og seinere 2. – maskinist i utenriksfart. Med et forlis i Biscaya forkynt i mønstringsboka studerte Berthelsen teologi ved Universitet i Oslo. Han ble ordinert prest i 2001, og siden har Universitetet i Oslo, fengsel og sykehus vært hans arbeidsplasser.

Fra det akademiske elfenbeinstårnet har Berthelsen skuet utover doktorgrad, fagbok- og artikkeluniverset. Han forsvarte sin avhandling «Far vel», om hvordan et pleiepersonale håndterer døende pasienter og steller avdøde personer på et lokalsykehus i Vest-Finnmark.

I forbindelse med utstillingen har Berthelsen et anbefalt bibliotek som kan danne en utvidet dialog og forståelse av bildene:

«Uroens bok» av Fernando Pessoa
«Tyngden og nåden» av Simone Weil
«Haiene» av Jens Bjørneboe
«Jobs bok» i Det gamle testamentet
«Den lille prinsen» av Antoine Saint-Exupéry
«Forbrytelse og straff» av F. Dostojevskij
«Ivan Ilitsj’ død» av Lev Nikolajevitsj Tolstoj
«Tårer og hellighet» av E. M. Cioran
«Den gamle mannen og havet» av Ernest Hemingway
«Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten» av Kjell Askildsen

Kurator: Helge Dyrholm

Åpent i Kristiansand folkebiblioteks åpningstid
fra 20. mars til 30. april. Fri entré.

Translate »