feb
6
tir
Utstillingen «Ting vi har felles»
feb 6-jun 24 heldags
Tirsdag 6. februar åpnet vi utstillinga «Ting vi har felles».
Vest-Agder-museet har i samarbeid med Kristiansand folkebibliotek laget en utstilling som heter «Ting vi har felles». I prosjektet, som er støttet av Vest-Agder fylkesbibliotek, ble seks av Kristiansands innbyggere fra ulike nasjoner invitert på besøk i Kristiansand museums gjenstandsmagasin. Blant «typisk norske» museumsgjenstander som trau og mangletre ble de bedt om å finne noe som minnet om deres hjemland. I magasinene, som er selve hjertet av museet, hvor noe av det viktigste for Vest-Agders historie blir bevart, fantes mange felles referanser. Gjenstandene i Vest-Agder-museets samling har mange likhetstrekk med gjenstander fra lokalkulturer i andre deler av verden – dette kan du se i utstillingen «Ting vi har felles».
I tillegg står nå de nye lokalene til hovedbibliotekets lokalsamling ferdig – dette inkluderer også vår nye retro-krok, med historiske møbler og inventar.
Velkommen!

Programmet under åpningen 6. februar: 

  • Musikkinnslag ved Miriam Soto Aguilar, Mauricio Caamano og kulturskoleelev Máni Snær Ruiz Kolbrúnarson
  • Offisiell åpning ved kulturdirektør Stein Tore Sorthe
  • Presentasjon av utstillingen ved Vest-Agdermuseet, og noen av de som ble invitert til å finne «sin» museumsgjenstand

mai
4
fre
Laila Hæstad – Veggtekstiler gjennom 40 år
mai 4-jun 15 heldags

Laila Hæstad
Veggtekstiler gjennom 40 år

Aplikasjon, lappesøm, maskinstrikk og billedvev.

Laila Hæstad (f. 1942 i Høvåg) har diplomeksamen fra Statens Håndverks. og Kunstindustriskole Oslo, avdeling tekstil, og har gått Statens Lærerskole i Forming på Notodden.
Hun har vært vevassistent hos Else Marie Jakobsen i 3 år, og selv undervist i tekstilaktiviteter i mange år. Hæstad har laget mer enn 20 faner, bannere til skoler, korps og foreninger – fra Rogaland til Østfold.

Vises i 2. etasje fra 4 mai til 15. juni

mai
8
tir
Krigsseilerne // Jon Michelet 1944 – 2018
mai 8-mai 31 heldags

Siden krigens slutt er det mange som har vært med og bidratt til økt forståelse og anerkjennelse av krigsseilernes innsats. Når flere krigsseilere i dag sier at de aldri har fått så mye anerkjennelse som nå, skyldes det trolig at Jon Michelets romanepos «En sjøens helt» om skogsmatrosen Halvor Skramstad, har berørt det norske folk på en helt spesiell måte. Bøkene skildrer hendelser og gir liv til erfaringer som representerer de aller fleste krigsseileres ulike historier og skjebner, og har også bidratt til at skammen flere har kjent over en far eller bestefar som ikke taklet livet så godt, for mange er gjort om til stolthet. «Han utførte eit nasjonalt lindringsarbeid. Han løfta av oss noko av vår skam.» Edvard Hoems minneord om Jon Michelet (Klassekampen 28. April, 2018).

Jon Michelet døde 14. april, 73 år gammel. Det sjette bindet i
romanserien «En sjøens helt», skrev han ferdig på dødsleiet.

Utstillingen presenterer Jon Michelets krigsseilerbøker sammen med krigsseilernes egne historier, som kommer til uttrykk gjennom portretter, sitater og lydopptak. Til sammen forteller de om de menneskelige omkostningene, enkeltmennesket og mangfoldet i krigsseilernes historie.

Krigsseilerutstillingen er finansiert og utviklet av Arkivet freds- og menneskerettighetssenter og videreutviklet i samarbeid med Kristiansand folkebibliotek. Utstillingen vil stå ut mai 2018.

Utstillingsdesign: Idunn Sem
Tekst:Bjørn Tore Rosendahl, Idunn Sem
Foto: Ole Brodersen

Translate »