Klikk for å vise på kart
Når:
14. mars 2018@19:00-20:15
2018-03-14T19:00:00+01:00
2018-03-14T20:15:00+01:00
Hvor:
Hovedbiblioteket
Rådhusgata 11
4611 Kristiansand
Norge
Pris:
Gratis
Kontakt:
Randi Berge Wandrup
911 66 978

Løgn og taushet kan kaste dype skygger over et menneskes skjebne. I sin nyeste roman, «Det hvite badehuset», skildrer Thorvald Steen hvordan en familie lever med en avgjørende mangel på åpenhet gjennom flere generasjoner.

Jeg-fortelleren i boka lider av en alvorlig muskelsykdom. Hvorfor har han denne lidelsen? Det har han ikke visst før han i voksen alder får en telefon fra en kusine han aldri tidligere har hørt om. Hun forteller at hans onkel, broren til moren, er død. Hun røper i samtalen at både onkelen og hans far, altså hovedpersonens bestefar, led av samme arvelige muskelsykdom som han selv.

Thorvald Steen har ikke lagt skjul på at denne historien har store likheter med hans egen. Hovedpersonen i romanen har avfunnet seg med vage forklaringer på manglende kontakt med morssiden av familien – helt til han altså får den skjebnesvangre telefonen fra kusinen. Gradvis avdekkes sannheten om foreldrenes manglende åpenhet om sykdommen.

Steen skriver skremmende relevant om angsten for avvik, om forakt og selvforakt. Moren nekter hardnakket å snakke om fortiden; i stedet nærmest bebreider hun sønnen for at han en dag er blitt såpass ufør at han ankommer i rullestol. Han er da ikke så dårlig, mener hun. Fortielsen har hatt store konsekvenser på jeg-personens syn på seg selv og sin egen håndtering både av sykdommen og livet.

Thorvald Steen (f. 1954) debuterte i 1983 og har gjennom et rikt forfatterskap markert seg som en av Norges mest internasjonalt orienterte forfattere. Steens bøker er oversatt til mer enn 20 språk. Møt ham i samtale med Randi Berge Wandrup.

Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk forfattersentrum – Sørlandet og Kristiansand folkebibliotek.

Translate »