Klikk for å vise på kart
Når:
18. april 2018@19:00-20:15
2018-04-18T19:00:00+02:00
2018-04-18T20:15:00+02:00
Hvor:
Hovedbib
Rådhusgata 11
4611 Kristiansand
Norge
Pris:
Gratis
Kontakt:
Randi Berge Wandrup
911 66 978

Hvor gode er tidas mest omtalte romaner? Velkommen til Litteraturkritikk live på biblioteket. Bokanmeldelser på direkten fra scenen med to interessante og interesserte lesere. Filosof Einar Duenger Bøhn og litteraturforsker Bjarne Markussen analyserer og diskuterer to av bokhøstens viktigste bøker – med temperatur, innlevelse og tyngde.

Kveldens utvalgte bøker er Roskva Korizinskis «Jeg har ennå ikke sett verden» og Mathias Faldbakkens «The Hills».

Roskva Koritzinsky har utgitt to novellesamlinger og en roman. Fjorårets bok, novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden», er sammen med Carl Frode Tillers roman «Begynnelser» nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2018. Koritzinsky er også en av 20 forfattere det satses på frem mot bokmessen i Frankfurt i 2019, der Norge er utpekt som hovedgjest.

Koritzinsky har vakt stor interesse hos kritikerne. «Forfatteren har det som skal til for å skape intensitet på små flater. Hun kombinerer en klassisk soberhet med språklig spenst og dramatisk hverdagsliv,» mener Ingunn Økland i Aftenposten. Arne Hugo Stølan i VG skriver: «Sår og vond, avslørende og nær. (…) avslutningsnovellen er i mesterklassen!» I Dagbladet skriver Maya Troberg Djuve at «novellene har en tydelig stemme og et analytisk blikk som er sylskarpt.» Men hva mener våre kritikere?

Mathias Faldbakken, som for ti år siden vakte furore under pseudonymet Abo Rasul, har gjort comeback med romanen «The Hills». Handlingen utspilles i en restaurant ved samme navn. Veggen er bekledd av et virvar av kunst, portretter og klistremerker. Langt mer orden er det på bestikk og meny. Det er lett å se for seg Theatercaféen i Oslo. Stamgjestene, en liten klan av byens bohemer og rikfolk. Hovedpersonen er servitør med 13 år fartstid på stedet, der tiden har stått stille mens resten av verden beveger seg videre.

«Faldbakkens skildringer av restauranten og dets klientell er presis, men karikert, klassisk, men tegneserieaktig og temmelig mørk og grotesk. Kelnerens svakt ondskapsfulle karakteristikker er oftest frydefulle å lese,» skriver Bjørn Gabrielsen i Dagens næringsliv. I Dagbladet sier Espen Grønlie: «Fortelleren er kelner på restauranten, og beskriver sitt møte med mer eller mindre faste gjester. Hele veien følger vi kelnerens blikk. Han er en utpreget observatør – han legger merke til de minste ting, og gjør seg en rekke avanserte betraktninger.» Vi er klare for Bøhns og Markussens analyser.

Les bøkene og møt opp! Eller bare møt opp.

Translate »